Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [PHP]Imagemagick - nie działa exec, działa w linii poleceń windows7 nie działa pod php
SebaT

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam. Zainstalowałem na lokalnym serverku (Xampp) ImageMagick - chyba prawidłowo bo w phpinfo jest nowa tabela "Imagic"
W wierszu poleceń w Windows 7 po wpisaniu np convert foto.jpg output.png otrzymuje nowy obrazek z rozszerzeniem png. natomiast w php w celu przetestowania daje kod:
  1. <?php
  2. exec ("convert foto.jpg output.jpg");
  3. ?>

ale nic się nie dzieje.
Proszę o pomoc.
Go to the top of the page
+Quote Post
zamper

-----

Byłeś już tam: click questionmark.gif

--------------------
GG(22779936)
+Quote Post
SebaT

-----

Byłem. U mnie po wykonaniu takiego kodu:
  1. $image = new Imagick('image.jpg');

otrzymuje następujący błąd:
Fatal error: Uncaught exception 'ImagickException' with message 'Unable to read the file: image.jpg' in C:\Users\Sebat\Desktop\Wszystko\baza\xampplite\htdocs\roboczy\test.php:7 Stack trace: #0 C:\Users\Sebat\Desktop\Wszystko\baza\xampplite\htdocs\roboczy\test.php(7): Imagick->__construct('image.jpg') #1 {main} thrown in C:\Users\Sebastian\Desktop\Wszystko\baza pism\xampplite\htdocs\roboczy\seba.php on line 2
+Quote Post
zamper

-----

Myślę, że jest coś źle z obrazkiem image.jpg (np. nie istnieje lub jest uszkodzony)

--------------------
GG(22779936)
+Quote Post
luckyps

-----

Sprobuj podac pelna sciezke do obrazka.
+Quote Post
erix

Grupa: Moderatorzy

Cytat
W wierszu poleceń w Windows 7 po wpisaniu np convert foto.jpg output.png otrzymuje nowy obrazek z rozszerzeniem png. natomiast w php w celu przetestowania daje kod:

No niestety, zauważyłem coś podobnego z poleceniami powłoki pod Windows...

Cytat
otrzymuje następujący błąd:
Fatal error: Uncaught exception 'ImagickException' with message 'Unable to read the file: image.jpg' in C:\Users\Sebat\Desktop\Wszystko\baza\xampplite\htdocs\roboczy\test.php:7 Stack trace: #0 C:\Users\Sebat\Desktop\Wszystko\baza\xampplite\htdocs\roboczy\test.php(7): Imagick->__construct('image.jpg') #1 {main} thrown in C:\Users\Sebastian\Desktop\Wszystko\baza pism\xampplite\htdocs\roboczy\seba.php on line 2

Czy konto użytkownika, na którym odpalany jest demon, posiada odpowiednie uprawnienia?

--------------------

ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW!
+Quote Post
SebaT

-----

To znowu ja. Nadal nic. Ciągle próbuje jakoś jednak przekonwertować pdf na jpg i nic nie działa. Konto na którym pracuje ma uprawnienia admina.
Myślałem, że jakoś obejde problem i napisałem plik *.bat który ma zmieniać pdf na jpg. W windowskie wszystko działa. Klikam na bat i powstaje nowy pliczek jpg z pierwszej strony pdf'a. Potem w moim kodzie php użyłem wywyłania do tego pliku ale tu znowu nic. O co chodzi że w linii poleceń działa a nie działa w php. Wygląda na to że ImageMagic jest zainstalowany prawidłowo. Czy to gdzie mam zainstalowanego Magica ma jakiś wpływ? Próbowałem podawać też pełne ścieżki ale znowu nic. Zresztą w linii poleceń działa takie coś "convert plik.pdf plik.jpg" bez podawania pełnych ścieżek. Pomoże ktoś? sad.gif
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 19.08.2025 - 21:38