![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 30.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem otóż posiadam taki oto kod uploadera:
i chciałbym dołożyć do niego funkcję która zmniejsza by obrazek jeśli jego szerokość jest większa niż 600px - proszę o pomoc jak to zrobić. Dzięki. Pozdrawiam, |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 729 Pomógł: 346 Dołączył: 4.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po wgraniu obrazka sprawdzić czy to jest obrazek (getimagesize), zobaczyć czy obrazek ma większą wielkość niż dozwolona, jeżeli tak to wyliczyć sobie nową szerokość i wysokość no i cóż tworzyć obrazki
![]() funkcje do użycia: -imagecreatetruecolor -imagecopyresampled -imagecreatefromjpeg lub imagecreatefromgif itd. -imagejpeg lub imagepng itd. Z tych informacji powinieneś zrobić bez problemó to co zamierzasz, a jak nie to na google jest tysiące stron z przykładami jak to zrobić -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 30.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
lobopol, wiem, że istnieją takowe funkcje ale niezbyt wiem jak je zastosować przy powyższym uploaderze...
Znalazłem też takie rozwiązanie ale ono niestety nie działa - http://www.white-hat-web-design.co.uk/blog...mages-with-php/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 729 Pomógł: 346 Dołączył: 4.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A w jaki sposób używasz daj kod
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
czego kod? Resizing images with PHP - stworzyłem plik SimpleImage.php natomiast przed form dodałem to co było podane na stronie:
Kod <?php header('Content-Type: image/jpeg'); include('SimpleImage.php'); $image = new SimpleImage(); $image->load('picture.jpg'); $image->resizeToWidth(150); $image->output(); ?> ale jak wspomniałem to nie działa... Dlatego chciałbym zastosować jakieś inne rozwiązanie ale niezbyt wiem w którym miejscu dodać funkcję getimagesize |
|
|
![]()
|
|
Jakieś błędy wyrzuca? Czy picture.jpg rzeczywiście jest obrazkiem znajdującym się w tym samym miejscu co skrypt?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
nie brak błędów - następuje upload fotki ale bez ingerencji tzn. jest oryginalny rozmiar
a wyżej omyłkowo wkleiłem zły kod - taki dodaję kod przed form: Kod <?php
if( isset($_POST['submit']) ) { include('SimpleImage.php'); $image = new SimpleImage(); $image->load($_FILES['uploaded_image']['tmp_name']); $image->resizeToWidth(150); $image->output(); } else { ?> |
|
|
![]()
|
|
http://www.9lessons.info/2009/03/upload-an...e-with-php.html popatrz i pomodyfikuj
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Jeśli mogę to prosiłbym o wskazówkę co przerobić w kodzie uploadera (z pierwszego postu) ponieważ ciężko jest mi metodą prób i błędów to zrobić
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 01:45 |