![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 23.01.2011 Skąd: Kąty Wrocławskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć !
Wpadłem dziś na pomysłu, aby stworzyć czat 5-10-15. Moje umiejętności: - HTML/CSS - Obsługa phpmyadmin / obsługa ftp Chciałbym, aby czat zawierał: 1# Panel Moderacji Banowanie, kickowanie, odbanowywanie użytkowników. 2# Pokazywanie płci, daty oraz wieku obok nicku użytkownika. Płeć, data, wiek, nick. ![]() Kolory oznaczają: - niebieski: nazwę użytkownika - zielony: płeć - czarny: wiek 3# Dodatkowa ikona obok nicku. Ranga, która ma dostęp do panelu moderacji. np. KULKA - oznacza, że użytkownik jest moderatorem czatu(banowanie, kickowanie, zmiana tematu czatu.) np. KWADRAT - oznacza, że użytkownik jest administratorem czatu(banowanie, kickowanie, odbanowywanie, zmiana tematu czatu.) ![]() Kolory oznaczają: - niebieski: Anucha jest moderatorem. - fioletowy: Pogrubienie tekstu pisania na czacie lub nie. - żółty: Zmiana koloru tekstu pisania na czacie. - brązowy: Dzisiejszy temat działu. --- I tutaj pojawiają się pytania. - Jakie umiejętności są potrzebne do wykonania tego czatu? - Za co najpierw mam się zabrać podczas tworzenia? Ten post edytował Racket 30.07.2011, 16:11:26 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 664 Pomógł: 169 Dołączył: 8.01.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat - Jakie umiejętności są potrzebne do wykonania tego czatu? Znajomość jakiegoś języka programowania, który będzie wykorzystywany po stronie serwera. Polecam PHP:) I z pewnością jakąś wiedza nt. SQL'a. Jeszcze przyda się odrobina wiedzy na temat Java Scriptu, ale to nie jest konieczne. Cytat - Za co najpierw mam się zabrać podczas tworzenia? Projekt aplikacji, a następnie projekt bazy danych. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Żadna z technologi (html, ftp), które wymieniłeś, nie pozwoli Ci na napisanie czata.
Gdzie PHP? Albo Java? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 151 Pomógł: 36 Dołączył: 1.02.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na pewno javascript
-------------------- Google Manual
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 23.01.2011 Skąd: Kąty Wrocławskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Znajomość jakiegoś języka programowania, który będzie wykorzystywany po stronie serwera. Polecam PHP:) I z pewnością jakąś wiedza nt. SQL'a. Jeszcze przyda się odrobina wiedzy na temat Java Scriptu, ale to nie jest konieczne. Projekt aplikacji, a następnie projekt bazy danych. Dziękuje, na pewno się zastosuje. Javascript jest konieczny ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 664 Pomógł: 169 Dołączył: 8.01.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Java Script, to nie jest konieczność, ale trzeba przyznać, że teraz ciężko znaleźć stronę, która z niego nie korzysta.
Ogólnie rzecz w tym, że dzięki niemu jesteś w stanie stworzyć bardziej dynamiczną stronę. No chyba, że pisząc HTML i CSS miałeś na myśli HTML5 i CSS3:) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Java Script, to nie jest konieczność, ale trzeba przyznać, że teraz ciężko znaleźć stronę, która z niego nie korzysta. Ogólnie rzecz w tym, że dzięki niemu jesteś w stanie stworzyć bardziej dynamiczną stronę. No chyba, że pisząc HTML i CSS miałeś na myśli HTML5 i CSS3:) Czy to jakaś różnica? Co jak co, ale zwykły HTML i CSS znam dosyć dobrze. Ten post edytował Racket 30.07.2011, 17:46:35 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2010 Skąd: WROCŁAW Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja także chciałbym stworzyć taki czat jak Fotka.pl!
pomocy ! :/ |
|
|
![]()
|
|
To ja mam jeszcze kilka pytań.
1. W czym mogę zrobić projekt aplikacji i na czym on polega ? 2. W czym mogę zrobić projekt bazy danych i na czym on ma polegać ? 3. Czy mogę wykonać taki czat jak pisałem w 1 poście w AJAX? Ten post edytował Racket 30.07.2011, 19:40:49 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 729 Pomógł: 346 Dołączył: 4.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Tzn. o co ci chodzi z projektem? Czy chodzi ci tylko o zasadę działania? To choćby i na kartce papieru. Jeżeli chodzi ci już o system chata to jak już zostało wymienione potrzebujesz jakiegoś języka programowania np. php/java/python/ruby/itp., a pisać sam program możesz używając jakiegoś środowiska typu netbeans/eclipse/notepad++/itd.
2. W jakimś gui (bądź klepać w notepadzie co kto woli), ja np. lubię używać heidiSql (oczywiście zakłam, że system bazodanowy to MySql) 3. Jasne, że w ajaxie możesz wykonać, tylko pamiętaj czym jest ajax, to jest js pobierający/przesyłający dane do skryptu (np. php) który coś z tymi danymi robi. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
1. O nic już pomieszałem troszkę. - Tak o system chata, a jaki polecasz język najłatwiejszy?
2. Projekt bazy danych w GUI ? Nie słyszałem. 3. No tak; ) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 729 Pomógł: 346 Dołączył: 4.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Forum php to polecam php oczywiście, choć python byłby zapewne wydajniejszy
2. Gui czyli interfejs graficzny, coś jak phpmyadmin tylko wygodniejsze -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Okej, dzięki za pomoc.
Można zamknąć. |
|
|
![]()
|
|
Cytat 1. W czym mogę zrobić projekt aplikacji i na czym on polega ? Na początek rzeczywiście wystarczy kartka papieru. Wypisz osoby (aktorów), którzy będą korzystali z aplikacji i wypisz dla nich wszystkie możliwe czynności (logowanie, wylogowanie, zmiana hasła etc.) To powinno dać Ci jakiś szkielet tego, co chcesz zrobić. Cytat 2. W czym mogę zrobić projekt bazy danych i na czym on ma polegać ? Ja polecam DBDesigner. Automatycznie generuje kod SQL'a. A polegać to ma na określeniu, co powinno być w bazie i jakie powiązania pomiędzy tabelami powinny występować. Cytat 3. Czy mogę wykonać taki czat jak pisałem w 1 poście w AJAX? Ajax (jak pisał lobopol), to jedynie dodatek. Przede wszystkim potrzebujesz aplikacji po stronie serwera (na początek chyba najlepszy PHP) i jakiegoś widoku po stronie klienta, czyli HTML + CSS + opcjonalnie JS (w tym również AJAX) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Wyposażyłem się w Pajączka oraz DBDesigner'a.
Teraz zaczynam uczyć się PHP & AJAX i zaczynam się brać do roboty. Dziękuje wszystkim za cenne rady. ~~ CLOSE ~~ |
|
|
![]()
|
|
Dam radę skasuj pajączka, do kodowania w php użyj netbeans albo eclipse pdt (bądź jakieś inne środowisko, ja polecam netbeans również do html/css) + notepad++ do szybkiej edycji pojedynczych plików
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dobrze, pajączka usunąłem i ściągnąłem tego netbeans.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 09:45 |