![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 377 Pomógł: 9 Dołączył: 2.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć, mam taki problem chciałbym sprawdzić przez PHP na jakiej aktualnie podstronie jestem, a następnie zmienić kod w PHP, przykład:
Jeśli jestem na stronie głównej = www.mojastrona.pl/index.php to mam taki kod: (zmienia się class - jest jest otworzona strona głowna to jest "mnon", a reszta mnoff Jeśli jestem na podstronie kontakt.php to jest taki kod: Z samą zmianą kodu to sobie poradzę, ale zastanawia mnie jak sprawdzić na jakiej podstronie jestem aktualnie... ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 4 Dołączył: 22.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć.
Kod html który napisałeś sugeruje, że nie bazujesz na jednym pliku (index.php) - tylko że każda twoja strona/podstrona ma swój plik (Strona Główna to index.php, Konto to konto.php, itd). Więc w tym wypadku nie potrzebujesz sprawdzać na jakiej podstronie jesteś i generować z automata kod. Wystarczy w każdym z tych plików wpisać "na sztywno" to co chcesz aby przechodząc z jednej strony na drugą miało być wyświetlane. Jeżeli już chcesz sprawdzać na jakiej podstronie jesteś z automata, to albo: a) tworzysz jeden plik index.php w którym będziesz miał menu: i taki kod php Kod <?php $a = (isset($_GET['a'])) ? htmlspecialchars($_GET['a']) : 'start'; switch($a) { case 'start': // coś co ma być jak jesteś na stronie głównej break; case 'konto': // coś co ma być jak jesteś w dziale konto. break; case 'pomoc': // ... break; case 'kontakt': // ... break; } ?> albo ![]() Tam jest takie coś że po wpisaniu np projekt.html kontroller sprawdza i tłumaczy adres na akcję php i ją wykonuje. Możliwe że poza MVC też da się zrobić - niewiem nie próbowałem. 3maj się. Pozdrawiam. Ten post edytował Calibri 29.07.2011, 09:52:30 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 156 Pomógł: 17 Dołączył: 11.12.2010 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz zrobić całą stronę w jednym pliku index.php i pokombinować coś z $_SERVER['PHP_SELF'] lub $_SERVER['SCRIPT_NAME']
![]() ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 377 Pomógł: 9 Dołączył: 2.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałem zrobić np.: coś takiego:
I tam było by coś takiego
I mniej więcej coś takiego zrobić później w tym kodzie ustawić zmienna $txt i by wszystko śmigało... Ale potrzebuje jakiś kod aby postawić warunek... że tam jest index.php czy tam konto.php Czym to sprawdzić... www.mojadomena.pl/index.php - że tu jest index.php - jak by ktoś nie rozumiał.. Dzięki i pozdrawiam Edit: na localhost dobrze działa mi funkcja $_SERVER['PHP_SELF'] i $_SERVER['SCRIPT_NAME'] tu i tu wyświetla się np.: "/~d/konto.php" z całego adresu: "http://localhost/~d/konto.php" Wiec jestem w domu praktycznie Ten post edytował Giluś 29.07.2011, 11:33:53 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 156 Pomógł: 17 Dołączył: 11.12.2010 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Użyj
do przeglądania . Zrob to mniej więcej tak:
Nie wiem czy dobrze napisałem kod (mogą być jakieś błędy więc daje link do przetłumaczonego już przez googla manuala ![]() stristr() Cytat Edit: na localhost dobrze działa mi funkcja $_SERVER['PHP_SELF'] i $_SERVER['SCRIPT_NAME'] tu i tu wyświetla się np.: "/~d/konto.php" z całego adresu: "http://localhost/~d/konto.php" Wiec jestem w domu praktycznie $_SERVER['PHP_SELF'] i $_SERVER['SCRIPT_NAME'] to nie funkcje tylko tablice super globalne ![]() ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ja na twoim miejscu robił bym stronę w jednym pliku. Jest o wiele łatwiej ją potem modyfikować niż wszystko zmieniać w poru plikach ![]() Jak nie wiesz jak takie coś zrobić to napisz na GG(22779936) ![]() Ten post edytował zamper 29.07.2011, 11:49:40 -------------------- ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 13:15 |