![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 18.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Chciałbym napisać skrypt podobny do "plecaków" w różnych grach www. I nie wiem na jakiej zasadzie jest to zrobione. Jak w bazie danych mysql zapisać w tabeli jakie przedmioty posiada dany user?? Gdyby 1 przedmiot mógł posiadać tylko 1 user to wtedy bym sobie poradził a jak zapisać np takie coś przedmiot o id 1 mają gracze o id 2/5/8/14 a przedmiot o id 2 mają gracze o id 1/3/5/8/20?? Bardzo proszę o podanie jakiś przykładów jak to zapisać. Problem jest w tym że kilku graczy może mieć ten sam item. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 6 Dołączył: 26.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najprostszy sposób jaki się nasuwa to po prostu do jednej tabeli np: plecak wrzucasz rekordy typu:
id | użytkownik | przedmiot_id Potem sobie pobierasz rekordy dla użytkownika o jakimś tam ID. /tak na boku to ten temat powinien chyba być w przedszkole, tam jest do tego miejsce. Ten post edytował kamillo121 27.07.2011, 18:21:11 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 18.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki. Bardzo mało mi to mówi.
Jednak rozjaśniło mi to troszkę jak to jest zrobione. Spróbuje coś napisać a jak będę miał problem to napisze. Dzięki. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 580 Pomógł: 85 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Skrzyszów :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrób tabele
users: {user_id, nickname} rel_user_item {id, user_id , item_id, quantity} items {item_id , name} Jeśli chcesz poczytać to szukaj "relacja wiele do wielu", potem jeszcze tylko google => "mysql left join" i powinieneś dostać to czego oczekujesz quantity to ilość oczywiście ![]() Ten post edytował zend 27.07.2011, 18:40:00 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 6 Dołączył: 26.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobra spróbuję prościej, żebyś nie stracił całego dnia na "rozszyfrowanie mego postu"
![]() Tworzysz np tabele w bazie danych Przedmioty_uzytkowników o budowie: id | uzytkownik_id | przedmioty_id Id - nr rekordu uzytkownik_id - nr użytkownika z tabele użytkownik czy jak tam sobie nazwałeś przedmioty_id - nr przedmiotu z tabeli przedmioty Teraz jeżeli użytkownik doda przedmiot do plecaka to dodajesz rekord do bazy VALUE użytkownik_id,przedmioty_id (id pomijasz z wiadomych przyczyn) Jeżeli będziesz chciał pobrać przedmioty użytkownika np o ID 5 to po prostu zarywasz do bazy mysql pytanie : SELECT * FROM Przedmioty_uzytkownik WHERE uzytklownik_id=5 Tyle ![]() //oczywiście tutaj pominąłem pobieranie nazwy przedmiotu i innych danych ale o tym napisał akurat kolega wyżej Ten post edytował kamillo121 27.07.2011, 18:39:01 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 03:45 |