![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 1 Dołączył: 4.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, zrobiłem kiedyś wyszukiwarkę, tak to wygląda w htaccess:
Kod RewriteRule ^szukaj/(.*)/([0-9]*)$ /index.php?controller=solr&action=show&q=$1&page=$2 [L] Dzisiaj zauważyłem, że nie działają mi linki, które mają w sobie znak procenta, np.: example.pl/szukaj/22%/ serwer daje odpowiedź: Kod 400 Bad Request Your browser sent a request that this server could not understand. Pytanie jest takie, czy mogę coś zmienić w htaccess, żeby to żądanie docierało do php? Czy może coś z ustawieniami serwera? Ten post edytował ujex 27.07.2011, 10:04:01 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Bo takie znaki winne być zakodowane.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod RewriteRule ^szukaj/(.*)/([0-9]+)?$ /index.php?controller=solr&action=show&q=$1&page=$2 [L] Sprawdź czy zadziała ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Znak procentu nie przejdzie niezakodowany, tak ciężko zrozumieć?
Jest on przetwarzany zanim demon odpali Rewrite, nie przebijajcie głową betonowego muru. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Faktycznie.. Nie miałem nigdy takiego problemu, ponieważ zawsze przez każdy tekst przelatywałem urlencode i wtedy taki procent przechodzi.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 1 Dołączył: 4.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W zeszłym tygodniu przeniosłem wyszukiwarkę na lighttpd i tam wszystko działa, adres:
szukaj.example.pl/szukaj/22%/ jest poprawnie odczytywany i szukana fraza "22%" dociera do solr'a. na apache mam teraz przekierowania na nową szukajkę, która jest w subdomenie i tam problem pozostał. Stary link nie dociera do .htaccess i nie przekierowuje na subdomenę na której jest już lighttpd i żądania te są poprawnie odczytywane. Jak widzę z waszych wypowiedzi to chyba nie mam za bardzo możliwości żeby odzyskać te linki, szkoda bo w google narzędzia dla webmasterów wiedzę że jest ich ok 2000. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 07:54 |