![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 4 Dołączył: 4.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam problem: W bazie danych mam tabelę item w której trzymam przedmioty graczy. Jej struktura jest następująca: * id - klucz * vnum - id przedmiotu z innej tabeli (zawiera ona informacje o przedmiotach) * window - informacja o tym gdzie jest item (założony = EQUIPMENT i to nam wystarczy) * owner_id - id posiadacza przedmiotu * pos - jeśli przedmiot jest założony to jest to slot. Wartości prezentują się następująco: 0 - zbroja 1 - helm 2 - buty 3 - bransoleta 4 - broń 5 - naszyjnik 6 - kolczyki 10 - tarcza Chcę najpierw pobrać wszystkie założone przedmioty przez gracza. Teoretycznie proste zapytanie:
Jednakże chciałbym utworzyć coś w stylu: $zbroja_id = $ekwipunek['pos' = 0]; $helm_id = $ekwipunek['pos' = 1]; ... $tarcza_id = $ekwipunek['pos' = 10]; Wiem, że to błędny zapis, ale nie wiem jak to zrobić. Chodzi o to aby np. $zbroja_id zawierała w sobie wartość pola vnum gdzie pole pos = 0. myślałem o pętli foreach i nawet próbowałem, ale po kilku godzinnej walce się poddałem. Oczywiście mógłbym zrobić to za pomocą kilku zapytań:
Takie rozwiązanie na pewno nie jest optymalne. Jak więc to rozwiązać? Kolejną sprawą jest: jak już będę miał odpowiednie id przedmiotu w odpowiednich zmiennych i będę chciał pobrać nazwy tych przedmiotów z innej tabeli (id przedmiotu z tej tabeli to vnum zapisane do zmiennej) to chciałbym zrobić to hurtowo aby za każdym razem nie robić zapytania w stylu:
Oto moje dwa problemy. Proszę o pomoc ;) Ten post edytował ZuyPan 25.07.2011, 19:29:25 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 151 Pomógł: 36 Dołączył: 1.02.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powinieneś dostać potrzebne tobie dane -------------------- Google Manual
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 34 Dołączył: 7.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ci*
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 4 Dołączył: 4.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszystko fajnie spoko, ale... To chyba nie o to mi chodziło
![]() $helm_id = $ekwipunek['pos' == 1]; a teraz za pomocą opisu "słownego" zmienna $helm_id zawiera w sobie zawartość pola vnum z rekordu w którym wartość pola pos wynosi 1 i tak z wszystkimi przedmiotami czyli np. $zbroja_id = $ekwipunek['pos' == 0]; zmienna $zbroja_id zawiera w sobie zawartość pola vnum z rekordu w którym wartość pola pos wynosi 0 A z Twoim zapytaniem nie umiem czegoś takiego wykonać. -------------------- Blog |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 18:02 |