![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 377 Pomógł: 9 Dołączył: 2.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć mam takie pytanie, chciałbym wysłać wiadomość na e-mail (funkcja mail) po zarejestrowaniu się użytkownika i chciałbym abym sobie treść mógł dowolnie zmieniać, nie wchodząc na ftp i tam zmieniać, chciałbym to zrobić przez stronę www - czyli mysql(php), napotkałem taki problem:
W MySql dodałem sobie rekord (o id 1) z treścią wiadomości jaka ma być wysyłana do użytkowników, to co napiszę w MySQL to się wyślę do usera, a ja chciałbym zrobić coś takiego, że w mysql wpisuje np.: Witaj, twój email to: ".$_POST['email'].", to powinno się użytkownikowi wysłać na email takie coś: Witaj, twój email to domena@domena.pl, a mi wychodzi coś takiego: Witaj, twój email to: ".$_POST['email'].". Jak to zrobić ? ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 711 Pomógł: 127 Dołączył: 5.07.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli chcesz zapisać sobie w bazie szablon emaila. Można to zrobić na wiele sposobów. Jeden z prostszych to wstawić w szablonie {email} i później podmienić to na właściwy email przy pomocy funkcji str_replace
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 377 Pomógł: 9 Dołączył: 2.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mówisz o czymś takim:
W mysql wpisuje np.: Witaj, twój email to: {email}, a później w php wyszukuje {email} i jeśli go znajdzie to podstawia na zmienną $_POST['email'] tak ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 305 Pomógł: 29 Dołączył: 5.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dokładnie tak bo innej opcji chyba nie ma.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 173 Pomógł: 121 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Coś w tym stylu, i teraz jako wiadomość e-mail, dajesz $tresc ![]() Ten post edytował ExPlOiT 25.07.2011, 13:34:32 |
|
|
![]()
|
|
Dobrze działa
![]() Troszkę do innego tematu, ale żeby nie robić spamu ... A da się zrobić zapamiętywanie loginu i hasła gdy jest hasło w mysql zapisane w md5() ?, a jeśli tak, to jak ? ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 173 Pomógł: 121 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A filtrowanie danych dodawanych i pobieranych z bazy, to gdzie jest? Do zapamiętania musisz użyć sesji, i podczas logowania jak dane podane są dobre i hasło nie zakodowane md5() tylko w czystej postaci, zapisujesz login i hasło do zmiennych sesji np
Musisz filtrować to co dodajesz do bazy, to co z niej pobierasz, oraz wszelkie dane wprowadzone przez użytkownika. U Ciebie nie widać żadnego filtrowania. Ten post edytował ExPlOiT 25.07.2011, 14:18:23 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 21:46 |