![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 566 Pomógł: 35 Dołączył: 21.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie!
Mam sobie 3 tabele: articles, articles_categories oraz users i potrzbuję danych z wszytkich z nich na raz ![]() Tabela articles: id, category, user_add oraz user_mod. Tabela articles_categories: id, name. Tabela users: id, frname. Obecnie używam takiego zapytania: Kod SELECT `articles`.* , `users`.`frname`, `articles_categories`.`name` FROM `articles` LEFT OUTER JOIN `users` ON `articles`.`user_add` = `users`.`id` LEFT OUTER JOIN `articles_categories` ON `articles`.`category` = `articles_categories`.`id` WHERE `articles`.`id` = 30 LIMIT 1 Niestety nie mam pojęcia jak dopasować dwa pola (user_add i user_mod) i wyciągnąć pod innymi nazwami do jednej tabeli (users) ![]() Z góry dzięki za pomoc. -------------------- flexiCMS v2 [|||||||+--] 75% done
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten post edytował mortus 24.07.2011, 10:14:51 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 566 Pomógł: 35 Dołączył: 21.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm to nie do końca to co chce nistety - przyjrzyj się mojemu zapytaniu
![]() -------------------- flexiCMS v2 [|||||||+--] 75% done
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Chodziło o idee a nie dokładnie napisanie tobie rozwiązania...
Sednum sprawy jest to: LEFT JOIN `users` AS `u1` ON `u1`.`id` = `arts`.`user_add` LEFT JOIN `users` AS `u2` ON `u2`.`id` = `arts`.`user_mod` czyli joinujesz dwa razy tabele users, ale używasz innych aliasów. Dzięki temu potem w select możesz się dobrać do każdej tabeli i pobrać różne rzeczy `u1`.`frname` AS art_author, `u2`.`frname` AS art_editor -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 20:02 |