![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 10.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam chodzi o dodanie opisów do tabel i kolumn - jak je dodać ?
mam kod do zmiany nazwy kolumn: ALTER TABLE `tabela` CHANGE `stara_kolumna` `nowa_kolumna` VARCHAR(128) teraz chciałbym też zmienić/dodać opis. Jak to zrobić, bo siedzę nad tym od godziny ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak samo się to robi jak przy tworzeniu tabel
jeżeli dobrze pamiętam -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 10.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod ALTER TABLE `tabela` CHANGE `kolumna1` `kolumna2` COMMENT = 'Alternative image text, for the image’s ’alt’ attribute.' VARCHAR(128) nie daje rady ? Co tam jest źle ? EDIT: Zauważyłem jeszcze jedną ciekawą rzecz w mojej bazie gdy klikne na tabele z opisem opis wygląda tak: "Revision archive storage for field 11 (blebeleble" w innej: "Revision archive storage for field 11 (blebelbel..." Oznacza to ze mysql obcina mi opisy ? Jak wyświetlić pełny opis tabeli/kolumny ? Ten post edytował bartulek11 23.07.2011, 12:22:32 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 158 Pomógł: 43 Dołączył: 9.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki za wskazówki !
SHOW FULL COLUMNS FROM `tabela' wyswietla opisy wszystkich kolumn - ale skrócone, jest jakaś komenda co wyswietli je w całości ? To samo tyczyloby się tabel. SHOW CREATE TABLE `tabela` - nie dziala, chcialby móc zobaczyć pełny opis tabeli a także go dodać/zmienić - niestety nie znam komendy a w instrukcji nie jest to nigdzie opisane... Tym narzędziem jest phpmyadmin, w jednym pokazuje... a w 2 nie, stąd moje zdziwienie. ALTER TABLE `tabela` CHANGE `stara_kolumna` `nowa_kolumna` VARCHAR(128) comment 'abc' - tez nie dziala (dziala ale bez comment). dodanie =, ', to, niczego nie zmienia. Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 158 Pomógł: 43 Dołączył: 9.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem jaką wersję phpMyAdmin masz, ale może przy zapytaniu
masz odnośnik 'Opcje'. Jeśli tak, to zaznacz opcję 'Pełny tekst' i wykonaj zapytanie Odnośnie zapytania z ustawianiem komentarza dla kolumny, to zapytanie wydaje się ok, bez znaku '=', bo taka jest składnia, ze znakiem '=' to przy ustawianiu komentarza do całej tabeli. Może jakaś stara wersja MySQL? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 12:33 |