![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 22.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jestem pierwszy raz na tej stronie i po raz pierwszy mam do czynienia z PHP.
Osoba co robiła stronę wyjechała i nie ma z nią kontaktu. Problem jest w tym, że strona była przenoszona też nie przeze mnie. Na stronie tej brakuje polskich znaków. W HTML-u dałbym radę. Co zrobić aby to naprawić. Mam dostęp do strony i hasła. Bardzo proszę o pomoc poniżej link do strony. http://stronyweb.com.pl/smp/news.php |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 5 Dołączył: 6.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Newsy są wyciągane z bazy danych, prawda? Zakładam, że baza ma kodowanie UTF-8, a Ty masz
Zmień na utf-8, powinno pomóc. //EDIT: teraz widzę, że nie tylko newsy wywalają polskie znaki, w każdym razie i tak sprawdź to kodowanie ![]() Ten post edytował hyhyhy 22.07.2011, 12:13:52 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 5 Dołączył: 30.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może należy ustawić SET NAMES na określone kodowanie przy połączeniu z bazą?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 22.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak napisałem pierwszy raz mam do czynienia z PHP wiem że trzeba zmienić kodowanie tylko jak?
Mam pliki ściągnięte na komputer, mam zainstalowany WEBSERV edytor KED ale nie mogę i tak strony uruchomić lokalnie, mam dostęp do plików przez FileZilla Który plik mam edytować? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 5 Dołączył: 6.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na początek otwórz sobie czymkolwiek index.php i zmień to co Ci napisałem w poście wyżej na zamiast "iso-8859-2" wpisz "utf-8". Jeżeli nie pomoże, to spróbuj tak jak kolega wyżej radzi SET NAMES w bazie danych... ew. może samo kodowanie pliku jest inne niż utf-8 - na razie spróbuj pierwszego sposobu, bo jest najprostszy, a nuż zadziała.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 273 Pomógł: 21 Dołączył: 28.11.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Otwórz plik index.php i w edytorze KED naciśnij F4 i zmień tam kodowanie na UTF-8 BEZ BOM. Tylko przed ustawieniem skopiuj całą zawartość pliku, a po zmianie wklej ponownie i zapisz. Jak to nie pomoże to zaraz po połączeniu z bazą danych daj SET NAMES. Więcej na ten temat poszukaj w google. A i zmień kodowanie tak jak kolega wyżej napisał.
Ten post edytował emajl22 22.07.2011, 12:53:40 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Otwórz plik index.php i w edytorze KED naciśnij F4 i zmień tam kodowanie na UTF-8 BEZ BOM. Tylko przed ustawieniem skopiuj całą zawartość pliku, a po zmianie wklej ponownie i zapisz. To zrobiłem Jak to nie pomoże to zaraz po połączeniu z bazą danych daj SET NAMES. Więcej na ten temat poszukaj w google. A i zmień kodowanie tak jak kolega wyżej napisał. Tego nie rozumiem. W jaki sposób połączyć się z baza danych? wybaczcie laickie pytania:) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 2 Dołączył: 23.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To zrobiłem Tego nie rozumiem. W jaki sposób połączyć się z baza danych? wybaczcie laickie pytania:) Znajdź plik który odpowiada się za połączenie z bazą danych, poźniej w tym pliku zaraz nad dodaj |
|
|
![]()
|
|
Podpowiesz, który to będzie plik?
W głównym mam takie: Kod .ftpquota
.htaccess articles.php blank_config.php config.php contact.php downloads.php edit_profile.php faq.php footer.php index.php login.php lostpassword.php maincore.php maintenance.php members.php messages.php news.php news_cats.php photogallery.php print.php profile.php readarticle.php register.php search.php setuser.php showphoto.php side_left.php side_right.php subheader.php submit.php viewpage.php weblinks.php |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 006 Pomógł: 111 Dołączył: 23.07.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zacznij od index.php
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 2 Dołączył: 23.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Plik może być w folderze, najlepiej daj kod pliku readarticle.php
|
|
|
![]()
|
|
readarticle.php
Index.php
Takie są foldery administration cgi-bin forum images includes infusions locale themes |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 715 Pomógł: 47 Dołączył: 5.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jako język strony ma Pan zadeklarowany angielski-to może być przyczyną:
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" dir="ltr" lang="en-US"> proszę zmienić na: <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" dir="ltr" lang="pl"> I sprawdzić także kodowanie pliku-czy ma kodowanie UTF-8 bez Bom A tak poza tym wydaje mi się,że tą stronę w ogóle u Pana nikt jej nie robił-próbuje Pan przerobić stronę gdzieś zaciągniętą z internetu na polskojęzyczną i do tego celu chce się Pan posłużyć Forumowiczami-wątpię ,aby Pana informatykowi chciało się wpisywać komentarze licencji w języku angielskim i dodatkowo wszystkie zmienne jak i deklaracje i nagłówki strony są pięknie po Angielsku napisane. Życzę powodzenia w dalszym przerabianiu skryptu ![]() Ten post edytował Rid 23.07.2011, 12:12:04 |
|
|
![]()
|
|
A tak poza tym wydaje mi się,że tą stronę w ogóle u Pana nikt jej nie robił-próbuje Pan przerobić stronę gdzieś zaciągniętą z internetu na polskojęzyczną i do tego celu chce się Pan posłużyć Forumowiczami-wątpię ,aby Pana informatykowi chciało się wpisywać komentarze licencji w języku angielskim i dodatkowo wszystkie zmienne jak i deklaracje i nagłówki strony są pięknie po Angielsku napisane. Życzę powodzenia w dalszym przerabianiu skryptu ![]() Być może tak jest ja chcę tylko to naprawić a w php mam zero doświadczenia HTML-a troszkę lizałem. Zmieniłem kodowanie pliku index.php na kodowanie utf-8 poprawiłem tak jak Pan sugerował i efektu nie ma. Zastanawia mnie jedno dlaczego w źródle strony pomimo zmian i edycji jest nadal
|
|
|
![]()
|
|
No więc tak, prawdopodobnie w pliku maincore.php jest połączenie z bazą, tam powinieneś dodać
Nad
Najlepiej jakbyś wrzucił ten plik (maincore.php), ale pamiętaj, może on zawierać hasła do bazy danych także dobrze sprawdź zanim go tutaj umieścisz ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Panowie to nie jest zgadul zgadula. System phpfusion jest tak obryty i prosty że nie ma co tu myśleć, najpierw sprawdzić kodowanie bazy, tabel, czy treść jest tam poprawnie zakodowana. Po tym należy sprawdzić kodowanie plików, meta i połączenie z bazą. Myślę, że przy użyciu wyszukiwarki na php.pl kolega znajdzie odpowiedź.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
No więc tak, prawdopodobnie w pliku maincore.php jest połączenie z bazą, tam powinieneś dodać Nad
Najlepiej jakbyś wrzucił ten plik (maincore.php), ale pamiętaj, może on zawierać hasła do bazy danych także dobrze sprawdź zanim go tutaj umieścisz ![]() Tak zrobiłem i krzaki były większe Dnia 17 grudnia b.r odbyĹo siÄ zebranie stowarzyszenia, ktĂłre byĹo podsumowaniem roku, a jednoczeĹnie wstÄpnym planowaniem dziaĹaĹ Przywróciłem z powrotem poprzedni stan. Polonistyk jak dam Ci dostęp na pw to dasz radę naprawić? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Przeczytałeś podwieszony temat i sprawdziłeś wszystkie możliwości?
Odpowiem za Ciebie, Nie. Bo gdybyś to zrobił problem zostałby rozwiązany. 2. Zamiast bezsensownie szukać po wszystkich plikach, sprawdź sobie gdzie PHP-Fusion 6 łączy się z bazą danych i tam zmień kodowanie, jeśli nie znajdziesz, to masz pewnie nazwę i hasło do bazy danych wpisz któreś w nich w wyszukiwarkę np. Total Commandera i znajdzie Ci, w jakim pliku jest to słowo...w tym pliku łączysz się z bazą danych i tam stosujesz się do zaleceń z podpiętego tematu odnośnie polskich znaków. Ten post edytował Damonsson 23.07.2011, 17:18:19 |
|
|
![]()
|
|
Poradzisz sobie...
Krzaczki większe, hmm... zmień kodowanie w bazie danych na utf8 http://forum.php.pl/lofiversion/index.php/t66292.html Prawdopodobnie będziesz musiał poprawić wszystkie literki, bo w bazie danych będą zapisane jako ? To na pewno pomoże, ale może to być czasochłonne. Tutaj porada, którą wygooglowałem. W pliku łączenia z bazą dodaj: Możesz spróbować Ten post edytował Polonistyk 23.07.2011, 18:06:13 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 16:56 |