![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 162 Pomógł: 6 Dołączył: 14.02.2007 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Szukałem już po internecie ale nigdzie nie mogę tego znaleźć. Chcę pobrać obrazek z serwera i zmienić jego rozmiar. Wiem jak to zrobić za pomocą uploadu bo wtedy mam plik w zmiennej $_FILES ale jak pobrać go z serwera ? próbowałem już przez ale nic nie działa. Muszę pobrać obrazek z serwera i odczytać jego rozmiary i rozszerzenie żeby wiedzieć czy stworzyć obrazek z jpg png czy gifa poniżej część kodu który dalej używam do tego:
Tylko nie wiem jak pobrać obrazek z serwera do pliku żeby go dalej przerabiać... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 580 Pomógł: 85 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Skrzyszów :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
poczytaj przykłady z file_get_contents,fopen jako parametr podajesz oczywiście url na serwerze "http://example.com/images/fotka1.jpg", zapisujesz do lokalnego pliku i wtedy przetwarzasz, a potem ewentualnie wysyłasz ponownie na serwer.
Jeśli wszystko dzieje się na jednym serwerze i chcesz przenieść fotke do lokalizacji w której będziesz ją obrabiał skorzystaj z move_uploaded_file Ten post edytował zend 22.07.2011, 09:35:37 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 162 Pomógł: 6 Dołączył: 14.02.2007 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No czytałem szukałem i nie wiem jak to zrobić...
To mi zapisuje obraz na serwerze pod nazwą fotka.jpg. A jak teraz zrobić żeby plik był w zmiennej $source i żeby szło stworzyć nowy plik i go zapisać (w drodze zapisywania chcę zmienić jego rozmiary, ale to wiem jak jużzrobić) ? Ten post edytował RubiX 22.07.2011, 09:44:06 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 5 Dołączył: 30.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Troszkę przedobrzyłeś. Zrób tak: $source = imagecreatefromjpeg(fotka.jpg); wtedy "obrazek" będzie w $source i można na nim wykonywac kolejne operacje.
Ten post edytował kudlatypawelek 22.07.2011, 10:16:27 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.07.2025 - 07:36 |