Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

3 Stron V  < 1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> PHP za pare lat!
Zyx

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

To chyba z innego wymiaru te projekty bierzesz, bo inaczej to jakoś nie chce mi się wierzyć, by osoba z takim doświadczeniem, jak Twoje mogła dojść do tak absurdalnych wniosków. No... chyba że nie zadaje sobie nawet trudu, by zapoznać się z dostępnymi narzędziami, tylko klepie wszystko sama. A w to z kolei przy okazji biznesowych aplikacji to już wybitnie nie chce mi się wierzyć.
Go to the top of the page
+Quote Post
banditpanda

-----

Warto uczyć się PHP, jeśli poznasz ten język nauczysz się myśleć jak programista, i wtedy możesz bez trudu zmienić język.
W programowanie w większości opiera się na sprytnych pętlach i warunkach, co jest w każdym języku.
+Quote Post
CuteOne

-----

To i ja może wtrącę swoje dwanaście groszy. Jeżeli chcesz myśleć jak programista to broń cię boże nie zaczynaj od PHP wszelkie tutoriale, książki dla początkujących pokazują jak programować się nie powinno - wpajają nowicjuszom takie nawyki, że przerzucenie się potem na C++/JAVE to jak z polskiego przerzucić się na chiński.

Co do przyszłości PHP to wątpię aby jakikolwiek inny język mógł jej zagrozić i tu niestety pojawia się kolejna bolączka PHP - brak konkurencji a co za tym idzie opieszałość producentów. Mam taką ukrytą nadzieję, że kiedyś node.js wyrośnie na godnego konkurenta PHP ale to tylko takie ciche pragnienia (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
+Quote Post
Rid

-----

PHP to był mój pierwszy język jednak coś mi w nim brakowało ,więc przerzuciłem się na c# i asp.net.Początki nie były lekkie, i mimo to że siedzę już w nim 7miesięcy to nadal uważam się za nowicjusza i uważam że język ten ma nieograniczone możliwości a samo Visual Studio jako "edytor" jest the best i uważam że nie ma lepszego w żadnym języku programowania.
W programowaniu liczy się także komfort pracy a ta aplikacja nam to zapewnia.
+Quote Post
konole

Ostrzeżenie: (20%)
X----

Cytat(Rid @ 27.08.2011, 13:31:19 ) *
PHP to był mój pierwszy język jednak coś mi w nim brakowało ,więc przerzuciłem się na c# i asp.net.Początki nie były lekkie, i mimo to że siedzę już w nim 7miesięcy to nadal uważam się za nowicjusza i uważam że język ten ma nieograniczone możliwości a samo Visual Studio jako "edytor" jest the best i uważam że nie ma lepszego w żadnym języku programowania.

Ruby + Rails i RubyMine jako edytor dadzą ci podobny efekt.
+Quote Post
Fifi209

-----

Cytat(Rid @ 27.08.2011, 14:31:19 ) *

W wolnych chwilach również poświęcam czas na naukę C#, środowisko Visual C# Express jest moim zdaniem bardzo udane, nigdy nie miałem problemu ze znalezieniem tam czegoś, wszystko jest dość logicznie poukładane. ;]
+Quote Post
velur

-----

Cytat(CuteOne @ 27.08.2011, 13:02:09 ) *
Co do przyszłości PHP to wątpię aby jakikolwiek inny język mógł jej zagrozić i tu niestety pojawia się kolejna bolączka PHP - brak konkurencji a co za tym idzie opieszałość producentów.

Zastanawial sie ktos w ogole nad stworzeniem jakiejkolwiek konkurencji z prawdziwego zdarzenia?
+Quote Post
Rid

-----

Dopiero dzisiaj zauważyłem diametralną różnice,w PHP,a C#,między językiem parsującym, a kompilowanym,to jest to że
PHP nigdy nie będzie w stanie wygenerować dynamicznie tworzonych tagów po stronie serwera,dlaczego???Ze względu na to że język używa parsowania nie compilowania.Zubaża to OOP w tym języku znacząco.
+Quote Post
l0ud

-----

Cytat
PHP nigdy nie będzie w stanie wygenerować dynamicznie tworzonych tagów po stronie serwera

Co masz na myśli mówiąc "dynamicznie tworzone tagi"?
+Quote Post
Rid

-----

Pierwsza lepsza strona:http://www.piotrosz.aspnet.pl/post/Dynamic...ronie-aspx.aspx
  1. Label lbl1 = new Label();
  2. lbl1.ID = "lbl1";
  3. lbl1.Text = "Dynamicznie dodana etykieta <br/>";
  4. lbl1.BackColor = System.Drawing.Color.Red;
  5. lbl1.ForeColor = System.Drawing.Color.White;
  6. lbl1.Visible = true;
  7. form1.Controls.Add(lbl1);

Przykładowo:
lbl1.BackColor = "zmienna1";
lbl1.ForeColor = "zmienna2";
Zmienne mogą pochodzić np z jakiegoś selecta i kolory będą zmieniane-wszystko może dziać się po stronie serwera.
W PHP trzeba by było użyć już JS.

Ten post edytował Rid 3.09.2011, 18:07:09
+Quote Post
Crozin

-----

Cytat
W PHP trzeba by było użyć już JS.
A Ty myślisz, że tam nie jest żaden JS generowany? To nie ma nic wspólnego z językiem samym w sobie. Kwestia odpowiednich bibliotek. W PHP coś takiego również jest jak najbardziej możliwe, jednak nikt tego (chyba) jeszcze nie stworzył.
+Quote Post
Rid

-----

Myśli Pan ,że w PHP języku parsowanym, dynamiczne generowanie kontrolek będzie możliwe??
Kompilowanie strony,polega na tym ,że przy pierwszym uruchomieniu "całość strony" jest przekształcana w język zrozumiały dla przeglądarki(trochę laickie wytłumaczenie,ale Pan za pewne to lepiej wie ode mnie- to nie jest sarkazm),
dlatego dynamiczna tworzona kontrolka jest już generowana przed wyświetleniem wyników w przeglądarce,po czym zostaje dodawana do drzewa DOM.

Ten post edytował Rid 3.09.2011, 18:34:11
+Quote Post
Crozin

-----

A jest jakiś powód dla którego miałoby to być nie możliwe? Koniec końców sprowadza się to "wyłącznie" do wygenerowania odpowiedniego kodu HTML / CSS / JS na podstawie jakiejś tam struktury danych. To się da zrobić w każdym języku. OOP również nie ma tu wiele do rzeczy.
+Quote Post
Rid

-----

Być może,ale zastanowiło mnie to bo przeskakując po stronach google nie znalazłem nic na temat.
PHP dynamiczne tworzenie kontrolek,nie spotkałem się też z tematem budowaniem własnych kontrolek,które by miały jakieś własne cechy,atrybuty- ale jak Pan powiedział i też mi się tak wydaje ,że
Cytat
Koniec końców sprowadza się to "wyłącznie" do wygenerowania odpowiedniego kodu HTML / CSS / JS na podstawie jakiejś tam struktury danych

O ile to możliwe,czego nikt nie robi kontrolek serwerowych pod ten język???Od kiedy wyszło w PHP,przestrzenie nazw("namespace"),chyba powinno być to możliwe.Tylko czego się tego nie robi w php tylko używa scryptów java do
generowania "wyższych struktur" takich np jak(tinybox itp.)?

Ten post edytował Rid 3.09.2011, 19:27:36
+Quote Post
mike

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Cytat(Rid @ 3.09.2011, 19:42:44 ) *
Tylko czego się tego nie robi w php tylko używa scryptów java do
generowania "wyższych struktur" takich np jak(tinybox itp.)?
Jak Ty, mało wiesz o technologach. Nie znasz podstawowej nomenklatury nawet związanej z programowaniem.
Po pierwsze JavaScript to nie Java. Równie dobrze mógłbyś powiedzieć że Kot to to samo co Kotlet.
Po drugie nie mam zielonego pojęcia co to wg. Ciebie są wyższe struktury. Nawet podanie przykładu nie pomaga.
A na koniec taka mała ciekawostka. Wszystkie języki (zarówno PHP jak i Java czy C#) używają JavaScript w kontekście o którym mówimy.
AI jeszcze o co chodzi z przestrzeniami nazw? Co niby miałyby tu zmienić?

Ten post edytował mike 3.09.2011, 19:42:12
+Quote Post
Rid

-----

Cytat
Jak Ty, mało wiesz o technologach.
Być może (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Cytat
Po pierwsze JavaScript to nie Java
- och to ja wiem,źle to napisałem(dziękuję za uwagę).
Widzi Pan ,w asp net,za pomocą biblioteki (dl)np,która jest niczym innym jak kontenerem klas,"rejestruje" się tą bibliotekę
poprzez (register) np
  1. <%@ Register assembly="AjaxControlToolkit" [b]namespace[/b]="AjaxControlToolkit" tagprefix="asp" %>

Dam przykład na kontrolce AsyncFileUpload,którą używamy w na swojej stronie w ten sposób.
  1. <asp:AsyncFileUpload ID="AsynchronicznyUpload"></AsyncFileUpload>

Mało tego tej kontrolki,wogóle nie musimy rejestrowć i generować w html:
Cytat
<%@ Register assembly="AjaxControlToolkit" namespace="AjaxControlToolkit" tagprefix="asp" %>
<asp:AsyncFileUpload ID="AsynchronicznyUpload"></AsyncFileUpload>

możemy to zrobić w code behind deklarując tylko namespace np
Cytat
using AjaxControlToolkit;

a kontrolkę wygenerować dynamicznie według poprzedniego przykładu.
Ale zdążając do sedna sprawy:ta kontrolka to nic innego jak <input type=file></input> poszerzona o dodatkowe atrybuty i funkcje za pomocą namespace AjaxControlToolkit (która jest niczym innym jak zbiorem klas).Mówiąc o wyższej strukturze ,miałem na myśli zmianie fukcjonalności kontrolki w niej samej-bo kontrolka AsyncFileUpload niby zwykły <input type file> a potrafi przesłać plik na serwer asynchronicznie,więc jej cychy jak i funkcjonalność uległy zmianie.
Ja jako potencjalny programista do asynchronicznego pobrania pliku używam po prostu tejże kontrolki,Pan żeby uzyskać podobny efekt w PHP musi użyć Ajaxa.Powie Pan zapewne chwile,ale pewnie w przestrzeni nazwy AjaxControlToolki jest biblioteka, która korzysta z technologii Ajax,i za pewne w 100% tak jest,ale w odpowiedzi odpowiem Panu to niech mi Pan pokaże kontrolkę podobną w PHP ,abym nie musiał ajaxa używać.
Dochodząc do sedna sprawy ,mimo ,że w PHP-wym OOP są już namespace to takich kontrolek nie ma.Dlaczego?(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif)

Ten post edytował Rid 3.09.2011, 20:47:58
+Quote Post
peter13135

-----

Cytat
Kompilowanie strony,polega na tym ,że przy pierwszym uruchomieniu "całość strony" jest przekształcana w język zrozumiały dla przeglądarki

Coś kręcisz (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) . Nie chcę specjalnie się tu mądrzyć, bo możliwe, że jestem bardziej początkujący niż ty. Ale z tego co wiem kompilacja polega na przerobieniu kodu zrozumiałego dla programisty, na kod zrozumiały dla maszyny.
Do przeglądarki serwer wysyła stronę w formacie tekstu html i dla niej jest to bez znaczenia, czy serwer wygenerował ten dokument interpretując kod (od wyrazu interpreter) i następnie go wykonując, czy odpalił gotowy skompilowany zrozumiały dla procesora kod.
co do tych kontrolek, czy to działa tak, że po stronie serwera zeniam jakąś zmienną w programie i automagicznie pojawia się mojej przeglądarce ? jeśli tak, czy to oznacza, że serwer wysyła dane do przeglądarki wcześniej o nie niezapytany (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) ?. Wydaje mi się to dość dziwne w przypadku serwera http. JSem tego się nie załatwi, można oczywiście wysyłać do serwera zapytanko do sekundę i sprawdzać czy coś nowego ma przeglądarka wyświetlić.

edit://
nie ma bo sobie nie napisałeś. Te kontrolki to na moje oko AJAX i nie ma to zbyt wiele wspólnego z NS

Myślę, że rid ma rację, że z językiem skryptowym tego sie nie zrobi, bo on generuje jakąś stronę, wysyła do przeglądarki i kończy działanie.
Być może gdzieś się mylę, proszę rozwinać dyskusję bo jestem ciekawy jak to jest (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) .

Ten post edytował peter13135 3.09.2011, 21:01:29
+Quote Post
Rid

-----

Cytat
Te kontrolki to na moje oko AJAX

Nie koniecznie,na ajaxsie świat się nie kończy.Są iframe,hidenfieldy.
Tu ma pan przykład,że wcale nie trzeba używać ajaxa żeby uzyskać efekt asynchroniczności.I tak też jest zbudowane kontrolka AsyncFileUpload.
Tylko czego nie ma gotowych kontrolek w php?Tak żeby cały cod z linku zebrać w namspace i udostępnić programiście,ten
deklaruje tylko nazwe namespace i ma gotową asychroniczną kontrolkę.

Ten post edytował Rid 3.09.2011, 21:37:40
+Quote Post
mike

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Cytat(Rid @ 3.09.2011, 22:12:46 ) *
Tylko czego nie ma gotowych kontrolek w php?
Myślę, że w Prado lub w yii framework znajdziesz. O i widzę, że Lion Framework pozwala podobnie budować aplikacje - używając kontrolek, które będę przeparsowane do HTML'a.

Ten post edytował mike 3.09.2011, 21:21:39
+Quote Post
peter13135

-----

Nie rozumiem, co ten post ma wnieść do tematu. Ramka, jest to jakaś asynchroniczność, ale do ajaxa temu daleko. do ramki ładuje się po prostu cały dokument html, ajax potrafi przechwycić odpowiedź serwera, przetowrzyć i wyświetlić w jakimś konkretnym miejscu, czy zmienić atrybut css jakiegoś elementu. hiddenfield już w ogóle nic nie ma do asynchroniczności.

Czy tą kontrolką można przesłać pliki np. 100mb ? czy można uzyskać progress bar ?
+Quote Post

3 Stron V  < 1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 24.12.2025 - 21:01