![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 21.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Otóz od paru miesiecy ucze sie PHP, jednak spotkam sie opiniami, ze ten jezyk nie ma przyszlosci.
Czy według was ten jezyk bedzie konkurencyjny w przyszlosci, i czy oplaca sie go uczyc? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Zły dział, przenoszę.
Co do tematu - o każdym języku tak mówią programiści innych języków (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 39 Dołączył: 6.12.2010 Skąd: localhost Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pare lat temu na pewno też mówili, że nie warto się uczyć itp. A teraz ? Najpopularniejszy język (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Warto się go uczyć..
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 21.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozumiem. Nie ukrywam, ze pisze mi sie bardzo wygodnie(w porownaniu do Pascala w ktorym zaczynalem).
Posiwecam na to duzo swojego wolnego czasu i nie chce by moje wysilki poszy w przyszlosci na darmo. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 39 Dołączył: 6.12.2010 Skąd: localhost Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Naucz się do tego jQuery(JS) i HTML + CSS i będzie ci się świetnie pisało (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
![]()
|
|
A zeby nie zakladac juz nowego tematu, myslalem tez o J2EE(jako drugim jezyku) i udalo mi sie zdobyc "Thinkin in Java 4"i tak sobie mysle czy ta ksiazka jest odpowiednia bo jako tako nie skupia sie na samym J2EE. Wiec warto zainwestowac czas czy raczej zakupic cos o czystym J2EE?
Dzieki za poswiecony czas. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 715 Pomógł: 47 Dołączył: 5.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Myślę ,że powstanie kiedyś zapowiadany PHP6 oparty na przestrzeniach nazw więc będzie jeszcze bardziej OOP i bardziej integralny z innymi językami -już powstał projekt phalanger ,który w skrócie powiem , bazuje na PHP i frameworkach-jak to doszlifują to będzie naprawdę ciekawa kompozycja.
Jak widać ,zawsze coś nowego w świecie PHP -więc jest to negacją tegoż ,iż php obumiera lub będzie obumierał-narazie się na to nie zapowiada:) Cytat Co do tematu - o każdym języku tak mówią programiści innych języków PS.Ja tak nie mówie,chociaż programuje w ASP.NET i c#- i najprawdopodobniej przeskoczę,kiedyś znowu na PHP jak wejdzie PHP6 ,albo doszlifują phalangera-jakoś mi wygodniej operować("poruszać sie") na przestrzeniach nazw. Ten post edytował Rid 21.07.2011, 20:11:57 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
@Rid - a propo NS, zobacz na changeloga php5.3
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 715 Pomógł: 47 Dołączył: 5.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat @Rid - a propo NS, zobacz na changeloga php5.3 No faktycznie,ale nie o to mi chodziło w ASP.NET mam już szereg gotowych przestrzeni nazw jak system.IO, system.text,System.Drawing i mnóstwo innych-podobnie jest w JEE2-w PHP niby są,ale wszystko trzeba budować od nowa(całą strukture przestszeni) pod swoje potrzeby. Cytat A duza jest szansa na to, ze to "doszlifuja", bo róznie to bywa -jeśli ,będzie duże zaineteresowanie to myślę,że tak.Na razie,z tego co widzę zainteresowanie Microsoftu PHP jest duże o czym może powiedzieć Administracja PHP("zaproszenie na konerencję") ,i kto wie czy także ten gigant nie wpadnie na to żeby połączyć język c# z PHP i swoimi frameworkami,myślę że naprawdę powstałby bajer.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Główną bolączką PHP jest jego największa siła, czyli łatwość opanowania podstaw, która sprawia, że społeczność jest zdominowana przez ludzi średnio znających się nawet na programowaniu, a już na pewno niezasługujących na to, by ich nazywać informatykami w jakiejkolwiek postaci. Dodatkowo, w rozwój języka zaangażowanych jest sporo osób średnio znających się na programowaniu obiektowym, przez co nawet nowe API wygląda, jak wygląda. Język na pewno nie wymrze, bo niby z jakiego powodu, gdy nawet największe korporacje utrzymują systemy wewnętrzne w nim napisane, albo dodatkowe narzędzia do swoich sztandardowych produktów? Jednym z wielu przykładów jest tu IBM-owski serwer bazodanowy z najwyższej półki, Informix, do którego dołączane jest oficjalne webowe narzędzie administracyjne napisane właśnie w PHP.
Czy opłaca się go uczyć? Zależy. Z uwagi na wspomniany już niski ogólny poziom programistów nawet mierny programista jest w stanie z powodzeniem zarabiać jakieś niegłodowe kwoty, choć pewnie różnica w średnich zarobkach na niekorzyść PHP się utrzyma. Jeśli bardziej interesuje Cię tworzenie stronek niż informatyka, powinieneś być zadowolony. Gdybyś natomiast faktycznie interesował się informatyką i będziesz tu dobry, możesz się bardzo łatwo wybić z tłumu, ale prawdopodobnie natkniesz się na barierę pod postacią "dobra, jestem dobry, ale nie mam z kim/dla kogo pracować, bo reszta jest za słaba/bo skończyły mi się wyzwania" (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . Dlatego np. ja niedawno postanowiłem spróbować sił zawodowych jako programista Javy, w PHP przechodząc bardziej na tryb hobbystyczny (nie żałuję poświęconego mu czasu, a wręcz przeciwnie). Wszystko zależy od tego, co Cię interesuje i czy będziesz czuł się usatysfakcjonowany z tego, co robisz. |
|
|
![]()
|
|
Jak już mówiłem,Microsoft chyba wziął się ostro za PHP,i w swojej platformie Visual Studio NET ,dodał kompilowalną wersję tegoż języka poprzez użycie cache.
Artykuł dla zainteresowanych tematem. Ten post edytował Rid 24.07.2011, 00:36:51 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 11 Dołączył: 5.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja mam taką ogólną uwagę niezwiązaną konkretnie z PHP. Czy nie wydaje się Wam, że tworzenie aplikacji webowych wymaga znajomości olbrzymiej ilości technologii w porównaniu do tworzenia np. aplikacji okienkowych: bo trzeba znać PHP (C#, Jave czy inny) - do tego dochodzą liczne frameworki znacznie się od siebie różniące, html, css, javascript (jquery czy inne biblioteki), ajax, xml, sql, pl/sql i jeszcze sporo innych technologii, ale wyleciały mi z głowy. Dodatkowo te wszystkie technologie bardzo szybko się zmieniają i ewoluują.
W przypadku tworzenia np. aplikacji okienkowych wystarczy np. znajomość c++/c#/javy (+czasem jakieś biblioteki) i sqla. Piszę to bo jakaś taka refleksja mnie naszła. (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 89 Pomógł: 12 Dołączył: 1.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja jak na razie szybciej nauczyłem się tych nowych technologii niż zaawansowane aplikacje okienkowe.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O wiewiórku, jak tworzysz aplikacje w stylu windowsowego kalkulatora lub wymyślasz koło od zera, to i owszem. Zapewniam Cię, że liczba technologii wykorzystywanych przez poważniejsze systemy desktopowe wcale nie jest taka mała, jak twierdzisz, a z tym niewykorzystywaniem baz danych i XML-a to trafiłeś, jak kulą w płot (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . Weź też pod uwagę, że większość technologii stricte webowych związana jest z obsługą GUI i powstała z tego powodu, że armia tysięcy programistów próbuje z HTML-a zrobić coś, do czego ten język nigdy nie był projektowany, tymczasem w przypadku desktopowego GUI wszystkie te aspekty załatwia jedna przyzwoita biblioteka.
Ten post edytował Zyx 25.07.2011, 17:39:21 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W przypadku tworzenia np. aplikacji okienkowych wystarczy np. znajomość c++/c#/javy (+czasem jakieś biblioteki) i sqla. Taa, puste okienko to faktycznie możesz tak zrobićPiszę to bo jakaś taka refleksja mnie naszła. (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Refleksja Cię naszła. Szkoda, że wiedza jeszcze nie doszła (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 153 Pomógł: 41 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Refleksja Cię naszła. Szkoda, że wiedza jeszcze nie doszła (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Kultury tez jak widac za grosz... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 11 Dołączył: 5.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Taa, puste okienko to faktycznie możesz tak zrobić Refleksja Cię naszła. Szkoda, że wiedza jeszcze nie doszła (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) To może zamiast pisać w tak wyjątkowo złośliwy sposób napiszesz jakie jeszcze technologie są niezbędne, proszę o konkretne argumenty? Pisałem okienkowe gry 2D w c++ z wykorzystaniem WinAPI i biblioteki allegro, gry w javie i c#, okienkowe gry 3D w c++ z wykorzystaniem OpenGL, okienkowy komunikator internetowy, okienkowe programy związane z problematyką SI (np. uczenie maszynowe) i porównując te poznane przeze mnie technologie do technologii związanych z tworzeniem stron wyciągnąłem takie wnioski jak w poprzednim poście. |
|
|
![]()
|
|
Zacytuję swój własny post:
Cytat Weź też pod uwagę, że większość technologii stricte webowych związana jest z obsługą GUI i powstała z tego powodu, że armia tysięcy programistów próbuje z HTML-a zrobić coś, do czego ten język nigdy nie był projektowany, tymczasem w przypadku desktopowego GUI wszystkie te aspekty załatwia jedna przyzwoita biblioteka. Do kompletu powinieneś jeszcze dorzucić sobie napisanie okienkowej aplikacji biznesowej, a co do SI, to albo klepałeś to wszystko od zera, albo masz jakieś moce tajemne. Do SI jest cała masa rozmaitych przemysłowych bibliotek z różnych jej dziedzin. |
|
|
![]()
|
|
Zacytuję swój własny post: Do kompletu powinieneś jeszcze dorzucić sobie napisanie okienkowej aplikacji biznesowej, a co do SI, to albo klepałeś to wszystko od zera, albo masz jakieś moce tajemne. Do SI jest cała masa rozmaitych przemysłowych bibliotek z różnych jej dziedzin. Taki projekt podobnie jak wymienione wyżej też chyba był, choć już w sumie nie pamiętam, za dużo tych projektów było. (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 23:17 |