![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 21.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, jestem początkującym programistą PHP, mam parę skryptów do wysłania maila, odpalam skrypty i dostaje błąd:
Warning: mail() [function.mail]: Failed to connect to mailserver at "http://poczta.onet.pl" port 25, verify your "SMTP" and "smtp_port" setting in php.ini or use ini_set() in C:\wamp\www\test2.php on line 15 domyśliłem sie ze trzeba mieć serwer pocztowy, dlatego spróbowałem podpiąć np. poczta.onet.pl Mozna tak podpinać istniejące serwery pocztowe w pliku php.ini w poniższy sposób ? SMTP = http://poczta.onet.pl smtp_port = 25 username= pocztaxxx@onet.eu password= haslo sendmail_from = pocztaxxx@onet.eu Czy trzeba ściągnąć jakiś darmowy serwer SMTP? proszę o rade! |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
SMTP: smtp.poczta.onet.pl
Portu chyba nawet nie musisz podawać. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 587 Pomógł: 190 Dołączył: 5.02.2011 Skąd: 64-800 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
smtp_port = 587
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 21.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki, teraz mam cos takiego:
Warning: mail() [function.mail]: SMTP server response: 554 5.7.1 <jan_testowy@serwer.pl>: Relay access denied in C:\wamp\www\test.php on line 2 czyli chodzi o brak dostepu do serwera SMTP? W php.ini mam tylko to: SMTP = smtp.poczta.onet.pl smtp_port = 587 sendmail_from = adres@onet.eu dopisuje sie tu gdzies haslo i login?? a skrypt php wyglada tak: <?php if(mail('jan_testowy@serwer.pl', 'Witaj', 'Oto test funkcji mail')) { echo 'Wiadomość została wysłana'; }else echo 'BLAD'; ?> proszę o pomoc! ------------------------------------------------------------------------------------PORADZILEM SOBIE----------------------------------------------------------------------------- Jest na tym forum jakis zawodowy programista? Nikt nie potrfi pisać konkretnie, przeszukałem cale forum jak wyslac meila i nikt nie wspomniał ze jedyna metoda przy braku własnego SERWERA SMTP jest klasa php mailer która umożliwia autoryzacje SMTP Wysalanie maila skrypt dla SMTP ONET: <?php require("phpmailer/class.phpmailer.php"); $mail = new PHPMailer(); $mail->PluginDir = "phpmailer/"; $mail->From = "odkogo@onet.eu"; $mail->FromName = "odkogo"; $mail->Host = "smtp.poczta.onet.pl"; $mail->Mailer = "smtp"; $mail->Username = "adres@onet.eu"; $mail->Password = "haslo"; $mail->SMTPAuth = true; $mail->Port = 587; $mail->SetLanguage("pl", "phpmailer/language/"); $mail->Subject = "tytuł maila"; $mail->Body = 'Treść maila w której można używać zmiennych jak i kodu HTML'; $mail->AddAddress("doKogo@","dokogo"); if($mail->Send()) { echo 'E-mail został wysłany'; } else { echo 'E-mail nie mógł zostać wysłany, przyczyna :'. $mail->ErrorInfo; } $mail->ClearAddresses(); $mail->ClearAttachments(); ?> Ten post edytował lucasse 21.07.2011, 16:21:32 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 01:05 |