![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 100 Pomógł: 1 Dołączył: 17.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Tworzę sobie galerię zdjęć. Nie jest oparta o MySQL, gdyż tych zdjęć będzie bardzo dużo, a bazę danych mam o małej pojemności.. Opieram to o pliki tekstowe. Na stronie z galerią za paginacje odpowiada ajax. A dokładnie: Dokładnie na 1 stronie może wyświetlać się maksymalnie 9 miniaturek zdjęć w ustalonej przeze mnie wielkości.. Zdjęcia mam w fodlerach: galeria > zwierzeta : - zdj (normalne zdjęcia) - th (miniaturki) No i doszedłem na razie do takiego momentu i nie wiem co dalej:
Przed użyciem tego IF'a "co ma dzielić" wyświetlało mi wszystkie zdjęcia.. po tym nie chce ani jednego... Coś źle robię, ale nie mogę dojść do tego i pomieszałem już wszystko w swojej głowie.... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
może w folderze nie masz 9 fotek ? ;]
-------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 100 Pomógł: 1 Dołączył: 17.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam 12 zdjęć
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
1) Użyj bazy danych. Własnie dlatego ze będzie dużo plików użyj bazy danych. Zdjęcia przechowuj oczuwiście na dysku, ale informacje o nich w bazie danych
Co do kodu co pokazałeś to sieczka jakaś... 2) nie: while() a: while(){ //tu kod co ma być w pętli } 3) $ilosc = count(glob($kat."*.*")); czyli w petli za każdym razem liczysz liczbę plików... nie możesz tego policzyć raz przed pętlą? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Ok, a jak w PHP i MySQL wykonać taką paginacje?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Paginacja/stronicowanie jest tak często poruszana na forum jak i na internecie, że aż wstyd pytać.... poszukaj.
Nawet u nas na forum masz dział ze skryptami/klasami paginacji. U mnie w podpisie też masz klasę do tego. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
wiem, korzystam z niej często. Tylko nie wiem jak to połączyć z Ajaxem...
|
|
|
![]()
|
|
Jeśli korzystasz z mojej klasy jak twierdzisz, to w paczce masz przykłady jak jej używać z ajaxem.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Mam coś takiego:
Wyświetla ładnie 9 fotek. Na stronie wygląda to mniej więcej tak: ![]() na dole są dwie strzałki. Muszę je podczepić w klasie? w sekcji od linków? Używam do tego jquery.bxslider.js i nie definiuję tych strzałek w dokumencie... nie wiem jak to ugryźć... @nospor, zrobiłem tak jak w Twoim skrypcie, tyle że pobiera mi zawartość całej strony... ![]()
i dodatkowo:
Ten post edytował Reiven 20.07.2011, 22:08:18 |
|
|
![]()
|
|
Cytat @nospor, zrobiłem tak jak w Twoim skrypcie, tyle że pobiera mi zawartość całej strony... Bo twój kod niezależnie czy to ajax czy nie to zwraca całą stronę. Mój kod za pierwszym razem tylko zwraca całą stronę. Potem gdy jest ajax, to zwraca tylko dane. Przyjrzyj się w moim kodzie parametrowi "onlyData"Co do błędy to gdzieś przekazujesz jakieś lewe zapytanie i Twoja klasa się na nim wykłada. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
czyli muszę wstawić :
Lecz po wstawieniu tego jest tak jak poprzednio, Jak zmieniłem warunek na
to nie przechodzi na następne podstrony... Ok dotarłem już do tego, dzięki za naprowadzenie. Wszystko już działa, prawie.. ![]() Otóż mam plik galeria.php gdzie z mysql pobieram dane kategorie i dane foty do nich. W skrypcie muszę definiować z góry gdzie ma to działać...
Dokładnie chodzi mi o link, działa to w przypadku działu zwierzęta, lecz w innych już nie będzie działać... Można to jakoś obejść? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 07:45 |