![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 89 Pomógł: 2 Dołączył: 5.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
posiadam funkcję do sprawdzania poprawnego adresu strony WWW, funkcja działa, problem pojawia się gdy sprawdzany adres zawiera 'myślnik' np.: adres-strony.pl Przyznam że wyrażenia w PHP są dla mnie niezrozumiałe.
Proszę o pomoc. -------------------- Dobro popłaca - zawsze !
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 273 Pomógł: 21 Dołączył: 28.11.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
zamiast ereg daj preg_replace
http://blog.zeromski.com.pl/2008/05/wyraze...p-preg_replace/ -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 89 Pomógł: 2 Dołączył: 5.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A gdybym chciał pozostać przy EREG, co by trzeba dopisać do tego wyrażenia żeby myślniki również mogły być... ?
-------------------- Dobro popłaca - zawsze !
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Jeśli posiadasz php w wersji conajmniej 5.2 to po kiego grzyba wymyslasz koło na nowo? Filter_var i FILTER_VALIDATE_URL a świat staje się prostszy...
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Podaje rozwiązanie, bo ciężko widzę z pomocą.
Pisałem i prosiłem że chciałem zostać przy EREG - pomocy się nie doczekałem. Oto rozwiązanie:
Dziękuje za szczerą pomoc Panie Thek PS. Pewnie będę zbanowany za oczernianie. -------------------- Dobro popłaca - zawsze !
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Jeśli już chcesz wyrażenie regularne, to tutaj masz te użyte w Konanie 3.1... Co prawda preg_replace, ale chyba to nie problem?
http://kohanaframework.org/3.1/guide/api/Valid#email PS: Nie widze o czerniania. A co do ereg to była z Twojej strony jedynie sugestia, a nie "to musi być ereg i koniec", tak więc nie zabroniłes podawać innych rozwiązań, a to akurat wydaje się być prostsze i na dodatek prawidłowe. Czemu? Bo adres url może zawierać znaków więcej niż tylko te wymienione przez Ciebie. Tak więc to co jest prawidłowym adresem, Twoja funkcja obecna uzna za nieprawidłowe. Przykład? katalog użytkownika w linuksie zaczyta się od tyldy ~ co jest jak najbardziej poprawnym adresem, tylko że nie dla Twojej funkcji. -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
SUPER,
Masz racje, i sory za moje znerwowanie ![]() Przytoczoną przez Ciebie funkcje już łykłem. Jeszcze raz dzięki. -------------------- Dobro popłaca - zawsze !
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 8.07.2025 - 04:35 |