![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 18.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam pewien problem z kodem poniżej nie wiem jak zrobić aby zliczał mi wszystkie tematy jakie znajdują się w tabeli forum_tematy oczywiscie wzgledem kategoria.id = temat.idkategorii . Próbowałem to zrobić inner join ale nic mi to nie pomaga. Chce uzyskac tylko liczbe tematow jakie znajduja sie w kategorii prosil bym o pomoc glowie sie z tym dlugo juz. p.s dalej includuje templata.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 173 Pomógł: 121 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 18.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
kolego a powiedz mi na jakiej zasadzie mam zrobic tego counta? count(SELECT ALL TEMATS FROM tematy)
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 173 Pomógł: 121 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najprostszy przykład:
Do tego zapytania, możesz sobie dorzucić warunki(WHERE), tak aby zliczyć tematy, które spełniają dane kryteria. Chyba nie zajrzałeś w linki które podałem, bo są tam wszędzie podane przykłady. Ten post edytował ExPlOiT 18.07.2011, 20:45:45 |
|
|
![]()
|
|
Tylko że ja potrzebuje to z dwóch tabel wyciągnąć i właśnie w tym jest problem ;/
forum_kategorie, forum_tematy i do tego dojdzie jeszcze forum_posty ale jak sie dowiem jak zrobic to z tematami to sobię już poradze Dobra już sobie poradziłem ^^ zrobiłem funkcje ![]() |
|
|
![]()
|
|
Pochwal się tą funkcją, bo mam dziwne wrażenie, że zliczasz wszystko osobno
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Demoniczny... Toż to kwestia count + join. Robisz sobie tematy i łączysz z kategoriami, potem grupujesz po kategoriach i dajech counta. Nie znam struktury tabel czy ich połączeń ( 1-n lub n-n ) ale z grubsza idea ta sama.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
I potem w while while($row = ...)
jeżeli da się to zrobić bez tych funkcji w jednym zapytaniu to był bym wdzięczny za pomoc Ten post edytował demoniczny 19.07.2011, 12:27:15 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Przecież jak wół napisałem... Grupuj po kategorii, a nie Wybierz kategorię
![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Mógł byś mi pokazać jakiś przykład bo za bardzo nie wiem o co ci chodzi z tym grupuj a wybierz... ;/
Kminie już kolejny dzień ;/ i lipa Dobra już działa zakumałem ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 1 Dołączył: 21.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie lepiej zalozyc w tabeli z kategoriami dodatkowe pole, ktore przechowywaloby liczbe wszystkich kategorii i np po kazdym dodaniu nowego tematu inkrementowac ta liczbe ... albo w cronie raz na jakis czas zliczac wszystkie tematy i uaktualniac to pole ...
|
|
|
![]()
|
|
molis... Tu już wchodzimy w optymalizacje konkretnych implementacji skryptów i ich strony bazodanowej. Jak najbardziej się zgadzam, że ma to sens i nie chodzi tylko o tematy
![]() ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.07.2025 - 14:39 |