![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 28.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Jak polecacie zrobić wielopokojowy czat ajax? Czy zapisywać rozmowy do bazy danych czy lepiej do pliku ? Kiedyś napisałem w fameworku cakephp czat i korzystałem z bazy danych, ale było sam skrypt prostego chatu. Wtedy korzystałem z metody remoteTimer() która co 1 sek pobierała z bazy dane i update-owa diva. Ale teraz przy wielu pokojach się zastanawiam czy to będzie dobry pomysł, bo dajmy na to że będzie z 250 pokoi i w każdym z nich po 100 użytkowników to mam 250*100 to jest 2500 zapytań na sek :/ czyli Sajgon dla bazy danych. Chyba że skorzystać z cache, co polecacie zrobić ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 778 Pomógł: 84 Dołączył: 29.07.2010 Skąd: Gliwice / Pławniowice Mistrz niezmordowanej klawiatury. Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Ja korzystam z advajax'u
Lepiej na bazie, kasuj po prostu posty starsze niż 10 minut, a dla niezalogowanych po minucie. -------------------- LS Easter egg < |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Korzystaj z mysql w ram'ie (jest odpowiedni typ tabeli) i jeśli na prawdę chcesz mieć tyle zapytań to cache konieczne, a w zasadzie może nie tyle co cache, a plik w którym masz zapisany id ostatniej dodanej rozmowy, jeśli się zmienił pobierasz z bazy, jeśli jest taki jaki użytkownik miał przy poprzednim sprawdzeniu/sprawdzeniach nic nie robisz. W taki sposób mysql jest wyłączony z działań dopóki ktoś nie zechce dodać wpisu lub pobrać już konkretnych wpisów wiedząc o ich istnieniu. Przy pobieraniu robisz cache na zasadzie jeśli ktoś pobrał wpisy od x do y to zapisujesz je do pliku lub i nawet lepiej korzystasz z pamięci współdzielonej dla zapisania tych notek.
Problem pojawi się jak będziesz chciał dodać możliwość usuwania/edycji chat'u - przemyśl ten problem zanim cokolwiek napiszesz. -------------------- Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
Githube Usługi spawalnicze i monterskie | Park linowy Lublin i Okunince |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 16:49 |