![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 715 Pomógł: 47 Dołączył: 5.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam trzy uzupełnine kolumny w bazie danych name=dane1 name1 =dane2 name2=dane3 I nie wiem jak to updatować: var SQLUPDATE = "UPDATE table SET name="",name1="",name2="" where name='dane1'" problem w tym,że jak znajdzie pole name z wartością dane1 to updatuje trzy pola- name,name1 i name2 ,a ja bym chciał żeby updatowało tylko to pole gdzie name lub name1 lub name2 ma wartość dane1. Nie wiem jak to "ugryźć" |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 31 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: WAT Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zrobić trzy zapytania:
"UPDATE table SET name="", where name='dane1'" "UPDATE table SET name1="", where name1='dane1'" "UPDATE table SET name2="", where name2='dane1'" Nie słyszałem o czymś takim żeby modyfikować wybrane pola z trzech kolumn jednym zapytaniem. Update działa przy wyszukiwaniu podobnie do selecta więc albo podoba Ci się cała zwrócona kolumna albo nic z niej. Jeśli da się to inaczej zrobić to sam się chętnie dowiem jak. :x |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 715 Pomógł: 47 Dołączył: 5.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Też tak myślałem,sądziłem jednak że jest jakieś optymalniejsze zapytanie,niż tworzenie 3.Wiem jednak ,że w zapytaniu
update można zastosować zapytanie select,hmm ,chyba nie będę kombinował,i zrobię tak jak Pan wyżej zaproponował. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 08:04 |