![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 1 Dołączył: 6.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem, posiadam kilka divów ułożonych w podanym miejscu. Po zmianie rozdzielczości, pojawiają się suwaki :/ Proszę o pomoc. Mój plik style.css:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Za pomocą pozycjonowania absolutnego niczego nie osiągniesz chyba, że cały layout będziesz ustawiał za pomocą JavaScript już po wczytaniu strony. Poczytaj troszkę o różnych typach layoutu.
W Internecie znajdziesz mnóstwo materiałów na ten temat. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 1 Dołączył: 6.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dopiero zaczynam css, czy możesz mi troszkę pomóc?
![]() whitedark.karer.xaa.pl zobacz sobie |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiem o co chodzi i mówię, że pozycjonowanie absolutne się tutaj nie sprawdzi. Weźmy np. div-a z takim stylem CSS:
Taki div niezależnie od rozdzielczości przeglądarki zawsze będzie ustawiony 500px od lewej krawędzi przeglądarki i 200px od krawędzi górnej. Dlatego przy mniejszych rozdzielczościach pojawią się suwaki. Musisz cały layout przeprogramować. |
|
|
![]()
|
|
loool :/
Znalazłem coś takiego:
i
Może zrobić tak? Ten post edytował k4r3r 11.07.2011, 10:32:19 |
|
|
![]()
|
|
Minusem takiego rozwiązania jest to, że musisz zaprogramować kilka różnych layoutów, dopasowanych do różnych rozdzielczości. Moim zdaniem mija się to z celem i lepiej zaprogramować jeden uniwersalny layout. Natomiast do tego potrzebujesz już nieco szerszej wiedzy. Szukaj w Google pod hasłami: fluid layout, fixed layout, elastic layout. Może i w języku polskim się coś znajdzie.
|
|
|
![]()
|
|
A ten 2 kodzik?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 01:31 |