![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 28.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie wszystkich.. zastanawiam się czy dobrze to wszystko rozumiem. Stworzyłem już standardowo (psełdo)klasę Albums na potrzeby strony z stosunkowo prostą bazą danych z albumami różnych wykonawców. Czy jest to zrobione dobrze w jak dużym stopniu przypomina to programowanie obiektowe. Problem w tym, że moje 3 pozostałe klasy (Artists, Songs, Categories) wyglądałby niemal identycznie tylko inne właściwości i nazwy.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 39 Dołączył: 6.12.2010 Skąd: localhost Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdz zapytania, masz tam bledy. I to nie szczesne jear..Co ty miales z ang w szkole ?
-------------------- Wspieram akcję "jQuery i AJAX to nie język programowania"
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Tutaj masz klasy Album, Artysta, Piosenka, a nie ich kolekcje więc używaj liczby pojedynczej w ich nazwach.
2. Każdy obiekt zajmuje się wyłącznie jednym zadaniem. Dlatego też powinieneś rozdzielić reprezentowanie danych i ich zapisywanie w bazie danych do dwóch różnych obiektów, Album (getTitle, getCategory, setArtist, ...) oraz AlbumManager (saveAlbum, deleteAlbum). W sumie pobieranie ich z bazy danych to również zadanie dla innego obiektu, powiedzmy AlbumRepository. 3. Ułatw sobie życie i korzystaj z type hintingu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 5 Dołączył: 26.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
... oraz AlbumManager (saveAlbum, deleteAlbum). W sumie pobieranie ich z bazy danych to również zadanie dla innego obiektu, powiedzmy AlbumRepository. Myślę, że samo repozytorium wystarczy.Repozytorium zawiera przede wszystkim operacje CRUD (Create, Read, Update, Deleted) oraz wszystkie inne operacje selekcji (np. GetById lub GetByQuery ) Ten post edytował Psajkus 8.07.2011, 07:28:41 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 90 Pomógł: 8 Dołączył: 28.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja zamiast tworzyć 50 metod typu setId itd. zrobiłbym dwie magiczne metody __set i __get i tak to obsłużył.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 01:33 |