![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 5 Dołączył: 12.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam takie pytanie bo wlasnie czytam o tym jak php może działać na plikach i szukam takiej funkcji która będzie zamieniała interesującą mnie frazę na inną.
jak się nazywa taka funkcja i jak ona działą? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pytanie zadałeś w taki sposób że nie do końca wiem o co ci chodzi. Jeżeli chodzi ci o zmianę nazwy pliku to masz od tego funkcje rename a jeżeli o coś innego to napisz dokładnie co chcesz zrobić.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 5 Dołączył: 12.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sory faktycznie slabo opisałem.
Podam na przykładzie Mamy jakiś plik konfiguracyjny który zawiera cravty i listy wlaczonych modułów np. Kod ~~~~~~~~~~Modules // mysql.so - modul actived //;mysql.so - modul desactived Modules list: mysql.so css.so sqllite.so fake.so ;make.so ~~~~~~~~Ćrafts hostname NazwaCzesgsotam admin_nick JanekJanek password 123 To taki przykładowy konfig co mi tak przyszlo do głowy. I teraz chodzi mi o to taka funkcja która odnajdzie podany ciag znaków i zamieni go na inny NP. Jak będę chciał wyłączyć modul mysql to funkcja musi w tym pliku znalesc wiersz z wpisem mysql.so i zamienić go na ;mysql.so albo jak bym chcial zmienić nick admina to tak samo zeby funkcja odnalazla wiersz a admin_nick i zamieniła go na nowy admin_nick jakistam Ten post edytował karolo_k 7.07.2011, 20:42:00 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 02:45 |