![]() |
![]() ![]() |
![]() |
--Andrzej-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Hej,
mam plik.txt , otwieram go funkcją fopen($costam, 'a') i chcialbym dopisac do niego cos ale na początku pliku bez utraty danych w tym pliku, domyslam się , że trzeba użyć fseek, tylko w ktorym miejscu i w jaki sposob, bo wiem , że atrybut 'a' - robi tak , że dopisuje się na końcu, ale ja chce na poczatku, zeby najświeższe wpisy wypisywac na początku, moglbym uzyc baz danych ale uparlem sie zeby na pliku tekstowym to zrobic, pomocy!;) .. ... $dane2= nl2br($dane); $wskaznik=fopen($kategoria,'a'); fwrite($wskaznik,$dane2); fclose($wskaznik); |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
NIe da się pisać na początek pliku.
Można to symulować. Tu o tym pisałem: http://forum.nospor.pl/programowanie/php/p...zatku-ft18.html -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 486 Pomógł: 101 Dołączył: 27.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czyli: pobierasz funkcją file_get_contents zawartość pliku, później w nowej zmiennej czy jak tam chcesz dodajesz coś przed nią, a potem zawartość zmiennej. całość nadpisujesz w pliku funkcją file_put_contents. jeśli nie rozumiesz kodu to w manualu wyjaśnili. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 17.06.2025 - 04:17 |