![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 13.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie mogę sobie poradzić ze stworzeniem zapytania w MySQL.
Może ktoś z Was mi pomoże. Chciałbym skonstruować zapytanie które sortuje rosnąco wg danej kolumny następnie wybiera 100 najnowszych wpisów i zwraca wynik posortowany malejąco wg tej samej kolumny? pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Są dwie możliwości rozwiązania tego problemu.
1) Piszesz zwykłe zapytanie sortujące rosnąco i wybierające 100 wyników oraz kładziesz je potem jako podzapytanie do posortowania na odwrót, czyli coś w stylu:
2) Robisz tylko to podzapytanie pobierające 100 najnowszych i po stronie PHP sobie "czytasz" rekordy od ostatniego, czyli coś w deseń: Nie bawiłem się tu w jakieś sprawdzania specjalne czy wynik istnieje itp. Tak samo wziąłem proste funkcje mysql_* by było widać co i jak, ale możesz też użyć PDO czy innych. Kolega wyżej nie zauważył chyba, że sortowanie ma być w jednym zapytaniu raz w jedą, a raz w drugą stronę, a na dodatek niech pomyśli co jest podczas sortowania wykonywane domyślnie... ASC czy DESC, bo tego nie określił, a jest istotne w tym akurat zapytaniu... -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 13.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wielkie dzięki.
Użyłem pierwszej metody, wszystko śmiga jak trzeba. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 15:47 |