Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [PHP] ses nadawania praw chmod podkatalogom, jaki jest ses nadawania praw podkatalogom w folderze bazy na serwerze
sharp156

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

witam mam zasadnicze pytanie . Czy i jaki jest sens nadawania podkatalogom praw chmod czy wystarczy tylko główny zabezpieczyć i czy nie zrobiłem tego bez sensu, bo może to niepotrzebnie będzie wydłużało działanie skryptu . Mam folder do uploadu plików a w nim dwa foldery K - kobiety M- mężczyźni i w zależnosci od płci użytkownika tworzy w odpowiednim katalogu folder z jego plikami .... nadaje prawa przed zapisem 777 i po daje 600 dla każdego z nich czyli dla folderu: pliki / odpowiednio k lub m / i folderu z plikami o nazwie z jego imienia, nazwiska i daty wysłania . Czekam na opinie.... chciałem mieć porządek w bazie i podział na płeć stad taka konstrukcja ...
I jeszcze jedno pytanko czy dodając do nazwy folderu date wraz z godzina i sekundami ustalając ja na samym początku skryptu w config array w ten sposob:
  1. $id=$_POST['imie'].$_POST['nazwisko'].$data = date('Y-m-d h:i:s');
wartość będzie stała i przy dłuższym wykonywaniu skryptu ten czas się nie zmieni jak bym ja pobierał przykładowo poza pętlą obrabiająca plik i w niej również . z testów wynika że jest ok ale warto spytać . pozdrawiam....

Ten post edytował sharp156 6.07.2011, 01:04:51
Go to the top of the page
+Quote Post
drozdii07

-----

Warto nadawac chmody poniewaz blokuja dostep lub modyfikacje pliku smile.gif

--------------------
Wspieram akcję "jQuery i AJAX to nie język programowania"
+Quote Post
by_ikar

-----

Czas który przypisałeś zmiennej się nie zmieni, chyba że jeszcze raz przypiszesz tej zmiennej czas, wtedy przyjmie czas w którym zostanie przypisany jej nowy czas.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 20.08.2025 - 17:32