|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 0 Dołączył: 5.07.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam
Chcę zrobić stronę tzw. "under construction" w tym celu wymyśliłem aby główna strona była wtedy rozmazana (tak jakby ktoś położył na nią białą matową szybę) a na środku taka jakby przyklejona karteczka na której pojawi się odpowiedni komunikat. Tu pojawiają się 2 pytania: Jak zrobić taki efekt przykrycia matową szybą całej strony? Jak mniej-więcej zrobić taką karteczkę i dodać do niej odpowiedni tekst? (Tu chyba użyję czcionek od google) P.S Nawigacja po stronie ma być naturalnie niemożliwa wtedy (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Pozdrawiam Rav |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 233 Pomógł: 87 Dołączył: 6.03.2009 Ostrzeżenie: (40%)
|
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 0 Dołączył: 5.07.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
mhm... nie da się zrobić tego bez robienia screena strony?? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 233 Pomógł: 87 Dołączył: 6.03.2009 Ostrzeżenie: (40%)
|
google -> javascript blur
|
|
|
|
|
|
|
|
google -> javascript blur Próbowałem ale na niektórych przeglądarkach nie działa... Natomiast wymyśliłem, że można by zrobić obrazek powiedzmy 100x100 pikseli półprzezroczysty i rozmazany (taką szybę) a potem rozciągnąć go na całą stronę. Tylko gdzie taki obrazek znajdę... nie jestem grafikiem i nie mam odpowiednich narzędzi nawet... |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 4 Dołączył: 27.09.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Nie - to nie przejdzie. A na pewno nie uzyskasz takiego efektu jaki chcesz (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Imo powinieneś raczej celować po prostu w przykrycie jakimś półprzezroczystym tłem - tak jak mają lightboxy. Do tego możesz zawsze dać na środku twoją karteczkę z dużym box-shadow (np na 100px) i wtedy masz całkiem fajny efekt. Zawsze też możesz do takiego całoekranowego przykrycia dodać np wewnętrzny cień box-shadow:inside ...... czyli: cala strona przykryta półprzezroczystym tłem z box-shadow:inside 0 0 100px #.......; dodatkowo dajesz mu jakieś fajne tło (np leciutki "noise" z adoba daje bardzo fajny efekt). A w środku twoja karteczka także z box-shadow. I gitara gra (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Jeżeli nawet jest jakaś metoda na blur każdego elementu, to są to rozszerzenia danej przeglądarki. Samego rozmycia z tego co wiem nie uzyskasz bez zrobienia "print screena". Ale to ma swoje minusy. Po pierwsze nie wiesz jak strona wygląda u użytkownika - więc może być że twój printscreen się minie z prawdą. Po drugie jeżeli użytkownik ma np rozdzielczość 1900 to czy będziesz mu taką "tapetkę" aplikował by poinformować go o "w czasie budowy"? Imo średnie rozwiązanie |
|
|
|
|
|
|
|
Nie - to nie przejdzie. A na pewno nie uzyskasz takiego efektu jaki chcesz (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Imo powinieneś raczej celować po prostu w przykrycie jakimś półprzezroczystym tłem - tak jak mają lightboxy. Do tego możesz zawsze dać na środku twoją karteczkę z dużym box-shadow (np na 100px) i wtedy masz całkiem fajny efekt. Zawsze też możesz do takiego całoekranowego przykrycia dodać np wewnętrzny cień box-shadow:inside ...... czyli: cala strona przykryta półprzezroczystym tłem z box-shadow:inside 0 0 100px #.......; dodatkowo dajesz mu jakieś fajne tło (np leciutki "noise" z adoba daje bardzo fajny efekt). A w środku twoja karteczka także z box-shadow. I gitara gra (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Bardzo ciekawe (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) zaraz sprawdzę czy jQuery coś takiego umożliwia Cytat Jeżeli nawet jest jakaś metoda na blur każdego elementu, to są to rozszerzenia danej przeglądarki. Samego rozmycia z tego co wiem nie uzyskasz bez zrobienia "print screena". Ale to ma swoje minusy. Po pierwsze nie wiesz jak strona wygląda u użytkownika - więc może być że twój printscreen się minie z prawdą. Po drugie jeżeli użytkownik ma np rozdzielczość 1900 to czy będziesz mu taką "tapetkę" aplikował by poinformować go o "w czasie budowy"? Imo średnie rozwiązanie No właśnie tego chciałem uniknąć, drugą sprawą jest fakt, że użytkownik może wyłączyć obsługę javascript i wszystko pójdzie się.... |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 26.12.2025 - 12:19 |