![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 728 Pomógł: 76 Dołączył: 12.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dopiero co zaczynam zabawę z Zend i mam taki problem. Jako placeholder chcę umieścić linki do skryptów i css w layout.phtm w tym celu napisałem sobie prostego helpera jest umieszczony w katalogu: my_project/application/views/helpers/BaseUrl.php
Następnie w layout.phtml umieszczam instrukcje
Próbowałem z bootstrap ale nie wiem jak tam wywołać funkcję zwracającą baseUrl -------------------- gry flash online
Dobry hosting i tanie odnowienia domen firma: masternet. Zarabianie bez wysiłku na domenach bez ruchu: prolink. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 4 Dołączył: 6.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po co piszesz własny helper jak istnieje zendowski ?
w layoucie wywołujesz go przez $this->baseUrl('sciezka/do/pliku') a w bootstrapie po prostu Zend_Controller_Front::getInstance()->getBaseUrl() . 'sciezka/do/pliku' Zwróć uwagę na wielkość liter masz : class Zend_view_Helper_BaseUrl $fc = Zend_controller_front::getInstance(); powinno byc : class Zend_View_Helper_BaseUrl -------------------- Zend Certified Engineer
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W Bootstrapie nie dobierzesz się do baseUrl z tego powodu, że aplikacja jeszcze nie "wystartowała". Można natomiast użyć odpowiedniego zapisu dirname(__FILE__).
Ten post edytował darko 3.07.2011, 10:20:45 -------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 728 Pomógł: 76 Dołączył: 12.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety ani jeden ani drugi sposób nie działa. Aplikacja jest uruchamiana na lokalnym serwerze. Wygląda to tak jeśli dam w bootstrap.php
Plik layout.phtml
Jak wywalę z bootstrap.php i dodam do layout.phtml dostaje
Dostaje (skrypty nie działają nigdzie poza stroną główną po za tym nie mam pojęcia skąd to się wczytuje): Struktura katalogów wygląda tak: Kod /application/
bootstrap.php /configs/ application.ini /controllers/ ErrorController.php IndexController.php /layouts/ /scripts/ layout.phtml /models/ /views/ /helpers/ /scripts/ /error/ /index/ index.phtml kontakt.phtml mixer.phtml program.phtml user.phtml /library/ /css/ pliki css /img/ pliki zdjęć /js/ pliki ze skryptami js /library/ /test/ index.php .htaccess .zfproject.xml Ten post edytował amii 3.07.2011, 11:06:35 -------------------- gry flash online
Dobry hosting i tanie odnowienia domen firma: masternet. Zarabianie bez wysiłku na domenach bez ruchu: prolink. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 4 Dołączył: 6.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm to z tym bootstrapem rzeczywiscie nie działa troche sie pośpieszyłem
![]() w layout zrób coś takiego :
i np w jakims controlerze chcesz miec jquery wywołujesz : $this->view->jQuery()->enable(); a jak chcesz razem z ui: to $this->view->jQuery()->enable(); $this->view->jQuery()->uiEnable(); i to działa na 100% W bootstrapie hmm tak patrze na swoje projekty to ja korzystam w tym celu z pluginu ktory napisalem i zarejestrowalem w bootstrapie przez : $this->bootstrap('layout'); $layout = $this->getResource('layout'); $view = $layout->getView(); $fc = Zend_Controller_Front::getInstance(); $fc->registerPlugin(new Plugin_ViewHelper($view)); ..no i w srodku tego pluginu w zaleznosci od modulu ładuje skrypty/style poprzez $this->_view->headLink()->appendStylesheet(Zend_Controller_Front::getInstance()->getBaseUrl().'/style/style.css'); $this->_view->headLink()->appendStylesheet(Zend_Controller_Front::getInstance()->getBaseUrl().'/style/shop_default.css'); i to działa tez na 100% -------------------- Zend Certified Engineer
|
|
|
![]()
|
|
grOm trochę zbyt zakręcone jak dla mnie ale dzięki za pomoc i szybkie odpowiedzi
Chyba udało mi się znaleźć rozwiązanie, które wygląda w miarę schludnie i przejrzyście oto one ![]() bootstrap.php
layout.phtml wygląda dzięki temu bardzo przejrzyście a dodatkowe skrypty i style można doczepiać w kontrolerach i akcjach
-------------------- gry flash online
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 11 Dołączył: 27.10.2010 Skąd: Kutno/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 06:13 |