![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 178 Pomógł: 5 Dołączył: 13.09.2010 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
Mam problem z zaznaczeniem opcji w liście select generując pola option funkcją.
W programowaniu strukturalnym szło to przez while i funkcję. A tutaj pokazuje mi na liście tylko tą opcję, którą chcę znaleźć, a nie wszystkie. Ma to być opcja np. edycji nazwy produktu z listy
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
for($i=0;$i < $ile_jest;$i++){
while($i < $ile_jest){ $aa = $nazwy[$i]; function sprawdz($aa, $bb){ if($aa == $bb) return 'selected'; else return; } sprawdz($aa, $bb); print $nowy_formularz->dodaj_opcje('hidden', $nazwy[$i],'',sprawdz($aa, $bb)); } } Wytłumacz mi proszę każdą linijkę tego kodu a potem całość co to ma robić. Czytam i czytam i jeszcze raz czytam i nic z tego nie kumam. Szczególnie intryguje mnie pętla while w pętli for, która notabene zawiera ten sam warunek wykonania. Oraz interesująca jest deklaracji funkcji w pętli. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 178 Pomógł: 5 Dołączył: 13.09.2010 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
Lista produktów jest, zaznacznia nie ma, w źródle nie ma ani selected, ani błędów, ponieważ obsługę błędów mam włączoną. Próbuję znaleźć jak wykonać tą funkcję sprawdz(), ale nic nie mogę znaleźć. To ma wstawić w listę optiony z nazwami z bazy oraz przyrównać i znaleźć tego, którego chce i zaznaczyć. Ten post edytował user767 2.07.2011, 14:08:52 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
1) Co to jest $nowy_formularz?
2) Jak wygląda funkcja $nowy_formularz->dodaj_opcje 3) Masz tablicę $nazwy? Bo w kodzie jej nie widzę, jedyną tablicę jaką widzę to $cc -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
jest to funkcja do tworzenia listy select formularza klasy formularz_tworzenie
1) wywołanie metody klasy 2) public function dodaj_opcje($value,$label, $id, $sprawdz) { i tu podstawiam do html ![]() 3) tak, z bazy danych
|
|
|
![]()
|
|
ad1) $nowy_formularz to jest obiekt a nie żadne wywołanie metody klasy. Miałem na myśli co to za klasa.... dobra, nie ważne
ad2) Chodziło mi o funkcję a nie o jej pierwszą linijkę. print $nowy_formularz->dodaj_opcje('hidden', $nazwy[$i],'',sprawdz($nazwy[$i])); Przecież do sprawdz przekazujesz tylko jeden parametr. Jakim cudem ma ci to działać? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
jak wstawić w takim razie parametry po kolei z tablicy zamiast cała tablicę
![]() wydaje mi się, że ten kod jest błędny ![]() |
|
|
![]()
|
|
No jesli chcesz to porównywać do bb to masz jeszcze to bb dodać
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
problem rozwiązany, jednak jest jedna drobna wada jeśli użytkownik zmieni opcję w selekcie i odświeży stronę ta opcja zostaje i nie wskakuje poprzednia. Obok mam zwykły select i wskakuje poprzednia.
|
|
|
![]()
|
|
Na początku napisałeś
Cytat ani błędów, ponieważ obsługę błędów mam włączoną. Co rozumiesz pod pojęciem "włączona obsługa błędów"? Bo jakbyś miał włączone wyświetlanie błędów, to byś dostawał WARNING dlatego, że nie dodałeś tego paramtru do funkcji sprawdz. Problem by był rozwiązany milion postów wcześniej. Zapoznaj się z tym tematem Temat: Jak poprawnie zada pytanie włącz to wyświetlanie błędów oraz zastosuj się do innych wskazówek tam podanych. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 07:44 |