![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 1 Dołączył: 16.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Potrzebuje wyciągnąć 2 dane ze skryptu i od rana bawię się z wyrażeniami regularnymi, ale bardzo słabo mi idzie ich zrozumienie. Moglibyście mi pomóc w sformułowaniu dwóch (myślę że prostych) wyrażeń regularnych? Chodzi dokładnie o wyrażenia które będą pasować do poniższych kryteriów:
Wyrażenie 1: Chodzi o wyciągnięcie cyfry z poniższego zdania: "XXXXXX 3 socket XXXXXXXXXX" chodzi konkretnie o wyciągnięcie tej pogrubionej trójki. Jest ona zawsze oddzielona spacją z obu stron oraz występuje po niej słowo socket, reszta parametrów się zmienia i są to cyfry lub wyrazy. Wyrażenie 2: Chodzi o wyciągnięcie do tablicy wszystkich liczb które mają przed i po puste znaki spacji. Przykładowy ciąg: "2732 2398 232 239 2323" Potrzebuję zebrać wszystkie te cyfry do jednej tablicy. Z góry dzięki za pomoc |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 348 Pomógł: 26 Dołączył: 8.10.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ad1.
ad2. Coś w tym stylu. Nie sprawdzałem; -------------------- Wolałem języki z rodziny C ale poszedłem na łatwizne...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 1 Dołączył: 16.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pierwsze rozwiązanie działa fajnie, ale drugie nie do końca, bo zapomniałem dodać że pomiędzy tymi cyframi jest nieokreślona liczba pustych znaków czyli może być tak: "22 233 334 434", a wtedy to rozwiązanie z explode nic nie da.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 348 Pomógł: 26 Dołączył: 8.10.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Wolałem języki z rodziny C ale poszedłem na łatwizne...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 07:37 |