![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 483 Pomógł: 50 Dołączył: 15.03.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam pytanko, bo nie mam pojęcia jak to najoptymalniej zrobić:
Mam sobie tabeleke w ktorej jest coś takiego id | tekst i chcę pobrać sobie w zapytaniu np tyle danych by plik który z tych tekstów utworzonych miał 2mb . Jedynym moim pomysłem jest zapisywanie pokolei tekstów do pliku, i za każdym obrotem pętli sprawdzać wagę pliku, jednak nie wydaje mi się to zbyt optymalnym pomysłem, macie jakieś sugetie? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 2 Dołączył: 8.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Myślę że wystarczy zliczyć wszystkie znaki, a jeden znak to 1bajt
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 483 Pomógł: 50 Dołączył: 15.03.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to jeszcze mniej wydaje wg mnie i tak muszę wtedy robic co obrót pętli ifa i tak, a zliczanie znakow do 2mb przyjmując ze jeden znak = 1bajt raczej wiecej by zajmowało niż sprawdzenie wielkości pliku.
Weź pod uwagę iż nie wklejam pojedyńczych liter tylko całe ciągi znaków - wiec co wczytanie bym musiał dodatkowo powiekszać licznik, sprawdzac - wiecej obliczeń |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 358 Pomógł: 78 Dołączył: 4.11.2008 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
możesz spróbować całość lub mniejsze części zapisywać do jednego długiego stringa, a na nim stosować str_split
Uważaj na ciągi znaków w UTF8, w którym znaki są często na 2 bajtach! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 2 Dołączył: 8.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a jakbyś obok każdego rekordu w bazie dopisał dodatkową informację ile dany ciąg zajmuje? Pozostałoby tylko pobranie odpowiedniej ilości rekordów.
|
|
|
![]()
|
|
Ogólnie zrezygnowałem z tego, za dużo kombinacji i niepotrzebnych obliczeń (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ale dziękuje za pomysły
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 12:33 |