Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Edytor tekstowy z wyjściem do bazy danych
Indeo
post 16.06.2004, 13:56:12
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Zrobiłem sobie taki ciekawy eksperyment obiektowy. Od jakiegoś czasu prubuję wdrożyć w życie technikę MVC (model view controller) posiłkując się knigami o JAVIE. Na domiar tego zrobilem ciekawą rzecz - a mianowicie zamiast ginąć w stosach plików wszystkie kody umieściłem w bazie danych. Po drugie aplikacja jest mocno zobiektywizowana tzn. w bazie są jedynie definicje klas obiektów. W jednej tabeli klasy, w drugiej metody w trzeciej własności.

Całość uruchamia plik index.php, potem już wszystko leci z bazy, obiekt za obiektem. Muszę przyznać że to świetna zabawa smile.gif. Oczywiście do pisania aplikacji potrzebny był interface do bazy żeby można było edytować te wszystkie klasy. Toteż sobie takie coś napisałem. Klikasz -> 'nowa klasa' i wyskakuje nowa klasa, potem dodajesz metody, własności itd. Bajera. Można potem sobie grupowac klasy, filtrować itd. ale na razie to tylko prowizorka. Jedyny problem polega na tym, że edytorem jest zwykła TEXTAREA. I bania. Kolorków nie ma, nawet tabulator nie działa.

Zastanawiałem się nad napisaniem programu w VB do edycji z wykolorowywaniem z możliwością pobierania i zapisywania do bazy edytowanych treści, ale moze ktoś z was się z takim edytorem już spotkał. Po co robić coś co ktoś już zrobił i to lepiej?

--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 19.07.2025 - 09:14