![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 186 Pomógł: 0 Dołączył: 10.03.2004 Skąd: K-ce Ostrzeżenie: (50%) ![]() ![]() |
witam,
mam taki kod :
jego zadaniem jest wyswetlenie listy lekcji z bazy wedlug ID. chcial bym zrobić coś takiego, że zapomocą strzalek umieszczonych kolo kazdej lekcji bylo mozna zmienic jego ID na inne np ( jezeli chce aby jako 2 wyswetlila mi sie lekcja o numerze 3 to klikam na stralke kolo 3 lekci i robi sie upload bazy id nr 3 zamienia sie na 2 a 2 na 3 .... itp przy czym nie wszystkie id sa 1,2,3,4,5,6,7,8, tylko 1,2,5,6,8,9,0 mam nadzieje ze dobrze napisalem . poprosty chce miec możliwość ustawienie kolejnosci lekcji ktore sie wyswetlaja na stronie wedlug swojego uzniana. Ten post edytował e4you 16.06.2004, 14:38:49 -------------------- "Dla mnie SCHRANZ nigdy nie byl nazwą stulu muzycznego.A raczej określeniem przesterowaniem dzwięków. Czy nawet halasu... Sądzę, że wyroslo nowe pokolenie. które nie chce się identyfikować z techno z trance" - Chris Liebing
www.netklinik. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na moje oko to źle kombinujesz. Nie zmienia się ID lekcji, bo rozchrzani ci to bazę! Załóżmy, że w innej tabeli z czymśtam odwołujesz się do tabeli lekcje poprzez id lekcji. Zmieniasz id i już kupa.
Dodaj w tabeli pole kolejność i to właśnie to pole zmieniaj i wg niego wyświetlaj lekcje. -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 554 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2002 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I chcesz zmieniac ich id ? Kiepski pomysl zwlarzcza ze id jest potrzebne do indentyfikacji przedmiotu przy joinach , operacjach kasowania edytowania itd. w skrocie ID powino byc zawsze stale. Wpowadz lepiej kolejnowsc wyswietlania do innej kolumny. Wtedy zawsze kolejnosc bedzie 1,2,3,4 .... pozatym aktualizacja kolejki bedzie odbywac sie przez 2 zapytania
np przeniesienie w gore przedmiotu z pozycji 5 na 4:
ps php => php Poczatkujacy -------------------- "Real children don't go hoppity-skip unless they are on drugs."
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 14:46 |