![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 29.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam stronę, na której chcę umieszczać kody źródłowe Pythona- Do kolorowania składni używam google prettify, wszystko jest dobrze, tyle że kontener, w którym mam treść strony automatycznie dostosowuje się do szerokości okna(chyba, że szerokość mniejsza niż 800 wtedy wyświetla pasek przewijania u dołu strony)- tak ma być. Ponieważ kod Pythona bywa "szeroki" zdąża się, że nawet przy standardowych rozdzielczościach strona trochę się rozjeżdża przez niego(kod)- dlatego postanowiłem kontener dla kodu (klasę pre) umieszczać wewnątrz przewijanego poziomo diva. I tu pojawia się problem- wszystko ładnie działa, gdy podam jego szerokość w px, jeśli jednak zrobię to przy pomocy procentów(co by było bardzo wygodne w tym wypadku) lub podam left i right jako 0px to efekt jest taki, że scroll owszem jest, ale nijak nie działa, ponieważ pre rozpycha diva- wiem, że dało by radę coś z tym zrobić poprzez JavaScript, ale wolę to zostawić na koniec. Wie ktoś jak to zrobić przez css?
Przykładową stronę można zobaczyć tutaj:http://ksanderon.tk/PythonDynamicModules.html przykład z divem jest tylko przy najszerszym kodzie. Ten post edytował ksanderon 29.06.2011, 22:03:37 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm jeżeli Cię dobrze zrozumiałem (dodatkowo po sprawdzeniu przykładu) chodzi Ci o to by ten DIV, który zawiera kontener mógł mieć ustawione WIDTH na 100% tak żeby przy większej rozdzielczości DIV się odpowiednio powiększył i PRE poszło za nim a przy mniejszej by PRE mieściło się w DIV nie rozciągając go tak?
![]() Po pierwsze: nie mam pojęcia co Ci daje left i right ustawione na 0?? i to naraz ;P Po drugie: duuuży minus za pozycjonowanie elementów strony oparte na tabelce... float:left/right i do dzieła... A co do tematu... Popełniłeś błąd używając właśnie tabeli bo za dużo tam masz width:100% i się całość rozjeeeżdża. Moja propozycja na przykładzie:
i teraz o co chodzi... Dajesz dwa bloki tak jak masz lewy dajesz zwykły z min-width na tyle ile potrzebujesz (ja dałem 780px + 2xpadding po 10 = 800px). Samej szerokości mu nie deklaruj - daj tylko margin-right na taki by zmieścił się tam blok prawy. Blok prawy musi mieć float na right i mieć ustaloną konkretną szerokość i tyle. Oba bloki ująłem specjalnie w diva z ustalonym min-width jako suma paddingów, marginów i widthów bloków aby przy zmniejszaniu prawy blok nie "najechał" na lewy - jak skasujesz tego dodatkowego DIVa to zobaczysz ![]() ![]() HTH! P.S. poczytaj o szablonach pływających nie opartych na tabelkach (float) ![]() -------------------- If you're good at something, never do it for free.
Potrzebujesz skryptu JS lub PHP - szukasz kogoś kto przetestuje twoją aplikację pod względem bezpieczeństwa? Szybko i solidnie? Napisz ;) Mój blog - Jak zwiększyć wydajność front-endu - O buforowaniu wyjścia w PHP słów kilka... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 29.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki- mi też te tabelki wcale się nie podobały- ale jakoś nie wychodziło mi z floatami(wiedziałem, że dzięki nim można otrzymać podobny efekt ale brakło mi pomysłów/cierpliwości oraz przykładów jak to zrobić)- teraz dobrze przeanalizuję sobie to(aby się douczyć) i szybko podmienię w szablonie generatora stron(gdy sprawdzę, że nie ma to jakiś niemiłych następstw).
no... left 0 i right 0 tak na logikę powinny powodować to samo co np. left:0 i width: 100%(jako matematyczna różnica zbiorów- ale wydumałem nie?), ale ja w CSS jestem raczej noobek (wchodzę w to gdy muszę), więc od razu można to wstawić do działu śmieszne/żałosne ![]() Jeszcze raz dzięki. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hehe
![]() ![]() ![]() A tak w ogóle to też dzięki bo robię coś podobnego i szukałem czegoś prostego do kolorowania składni - to mi się to googlowe przyda co Ty używasz ![]() -------------------- If you're good at something, never do it for free.
Potrzebujesz skryptu JS lub PHP - szukasz kogoś kto przetestuje twoją aplikację pod względem bezpieczeństwa? Szybko i solidnie? Napisz ;) Mój blog - Jak zwiększyć wydajność front-endu - O buforowaniu wyjścia w PHP słów kilka... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 01:09 |