![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 2 Dołączył: 19.04.2007 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, czy da się pobrać ze strony już przetworzonej dane i wrzucenie ich do swojej strony? Przechwycenie nagłówka, bądź coś takiego. A dokładniej chodzi o jedna wartość http://stooq.pl/q/?s=xaupln i jest tam wartość
"Kurs 4194.8 zł/ozt". Chciał bym wartość 4194,8 pobrać i wrzucić u siebie do obróbki i wyliczeń. Napisałem do nich, czy udostępniają takie pojedyncze dane, ale brak odezwu z ich strony, a wiem, że udsotępniają takie webmasterskie narzędzia, ale np w postaci wykresów, czy historii całościowej. Da sie pobierac takie dane i sczytywać? edytowano: daja tez takie wpisy <script type="text/javascript" src="http://static.stooq.pl/pp/w.js"></script> gdzie chyba łatwiej by było pobierać dane poprzez formatowanie tego js. Ale ten js akurat nie przedstawia dokładnie tego co potrzebuję ;/ Ten post edytował adek- 28.06.2011, 22:04:06 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
file_get_constents + preg_match
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 319 Pomógł: 118 Dołączył: 26.11.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ewentualnie poszukaj na stronie nbp, zazwyczaj udostępniają przynajmniej rssy z takimi danymi
-------------------- scriptun.com. Startup z poradnikami do gier ttp.zone i ttpzone.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 2 Dołączył: 19.04.2007 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Daimos niestety NBP udostepnia takie wartości ale bez międzybanku ;/ Więc jest mi bezużyteczny... stąd moje zapytanie
Spawnm działa, ale wartości te wrzuca w niezbyt czystej postaci. Dało by sie pousuwać te ( [0] +> itd? tak żeby została sama wartość 4195,4, bo chcę ją wciągnąć w zmienną którą będę obrabiał, mnożył itd? Wiem, że gdyby to była stała liczba było by łatwiej, ale ona się zmienia co 1-3 sec. Wyświetla mi tak:
a zrobilem to tak
Ten post edytował adek- 29.06.2011, 08:15:10 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 9 Dołączył: 20.09.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A tutaj by się nie przydał SOAP?
|
|
|
![]()
|
|
Ale z tego co widze SOAP jest do transmisji danych xml, a takich tutaj nie ma, tzn ja nie mam do nich dostępu. Łatwiej było by chyba czymś przetworzyć dane i wyrzucić te znaki niepotrzebne. Jest taka funkcja która mogła by się z tym rozprawić? Nakierujcie proszę.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 711 Pomógł: 127 Dołączył: 5.07.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki wielkie chłopaki... Spawnm i cycofiasz Wasze podpowiedzi były trafne, udało się i dziękówki lecą
Mam tylko pytanie do cycofiasza o rozwikłanie dla mnie zagadki. kod na stronie źródłowej: kod który Ty umieściłeś: na www jest < .... id="aq_xaupln_c1"> a Ty po c1 zamiast "> umieściłeś \|3>([0-9\.]+) oraz na końcu #Uis co oznaczają te dane i co dały tak naprawdę, mógłbyś proszę, albo ktoś z obecnych wytłumaczyć zasadę powyższego? Z góry dziękuję |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 711 Pomógł: 127 Dołączył: 5.07.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja pobrałem te dane z innego miejsca w kodzie:
Co do Uis to są to modyfikatory zmieniające zachowanie wyrażenia. i = nie zwraca uwagi na wielkość liter , s = kropka (wieloznacznik) może oznaczać także łamanie linii (domyślnie nie zawiera łamania linii) , U - kończy dopasowywać .+ najszybciej jak tylko możliwe, gdyby tego nie było to za pewne oprócz kwoty pobrałoby także wszystko do ostatniego znacznika </span> |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 11:42 |