![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 5.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam takie pytanko mam skrypt losujący kilka liczb i mam 2 problemy:
- chcę aby każdą z tych wylosowanych liczb zapisac do oddzielnego pliku - nie wiem jak stworzyć tablice tak aby cyfry od 1 do 9 wyświetlano wyświetlano jako 01 - 09 proszę o pomoc oto skrypt:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 781 Pomógł: 256 Dołączył: 29.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten post edytował kefirek 28.06.2011, 20:36:00 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 5.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzieki bardzo dziala super tylko lekka modyfikacja w linii 19:
powinno byc :
poniewaz losuje 1 liczbe mniej niz powinno ps: tak sie zastanawiam czy mozna te liczby zapisac do bazy danych bo na stronie <iframe> nie odswieza mi ramek za kazdym razem tylko wylosowane stare liczby i musze recznie odswiezyc, czy to zda egzamin? jesli tak to prosze o pomoc bo nie wiem jak dziala baza i jak sie do tego wogole zabrac |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 21 Dołączył: 10.06.2011 Skąd: Głogów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mysql_query() wysyłasz tym zapytanie
mysql_connect(DB_HOST, DB_USER, DB_PASS) logowanie mysql_select_db(DB_DB,$connect) - wchodzenie do konkretnej bazy mysql_fetch_array($handle_mysql_query) - zwraca wartości zwrócone przez baze mysql_num_rows($handle) - zwraca ilość wyników ile zwrócił mysql query mysql_error() - jeżeli wystąpił błąd to pokazą ci się szczegółowe informacje na temat błędu np. $temp = mysql_query("SELECT wejsc FROM `licz` WHERE id = '$go'") or die(mysql_error()); to są podstawowe funkcje które powinny ci wystarczyć Ten post edytował jackraymund 3.07.2011, 23:20:48 -------------------- Wykonuje zlecenia na pobieranie danych ze stron i różne boty.
|
|
|
![]()
|
|
dobrze o tym czytalem ale chyba musze znac mysql zeby te zapytania wyslac a nie znam mysqla poza tym php tez nie za bardzo:)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 21 Dołączył: 10.06.2011 Skąd: Głogów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wiem ci że jedynie z szukaniem, ale ja go ogarnąłem w 10 minut. Wchodzisz do bazy wykonujesz jakieś zapytanie i ci pokazuje kod zapytania.
np.
-------------------- Wykonuje zlecenia na pobieranie danych ze stron i różne boty.
|
|
|
![]()
|
|
witam ponownie. odswiezam bo w koncu znalazlem czas na poczytanie i kombinacje napisalem cos takiego:
chodzi mi o to aby wepchnac (wynik skryptu) zawartosc pliku 0wynik.txt do tabeli ale wszystko od "// tutaj sie zacialem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!" mi sie krzaczy. pomocy |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 164 Pomógł: 9 Dołączył: 30.12.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Pomoglem? Daj pomogl!
|
|
|
![]()
|
|
mam taka linijkę:
chcę teraz zaktualizowac ta tabele tym samym plikiem ale z inna zawartoscia. szperalem w google i znalazlem UPDATE ale wszyskie przyklady sa manualne (recznie sie wprowadza wartosc) a ja chce aby stara wartosc byla skasowana i zastepowala ja nowa z tego samego pliku. Pomocy ok ma juz. Uzylem po prostu funkcji DELATE przed wykonaniem $zapytanie Teraz wroce troche wczesniej czyli do tworzenia tabeli bazy: Utworzyłem tabele 'liczby'
moje pytanie jest takie: czy pierwsza kolumna musi miec nazwe 'id' czy moze zostac tak jak wyżej? dlaczego nie moge zmienic typu zawartosci pierwszej kolumny na CHAR (zalezy mi na nim poniewaz w przypatku INT gdy zawartosc pliku to cyfra 02, w tabeli zapisuje mi ja jako 2). W przypadku kazdej nastepnej kolumny jest to mozliwe. Ten post edytował morino 10.01.2012, 20:33:21 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 164 Pomógł: 9 Dołączył: 30.12.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gdy będzie CHAR to nie może być auto_increment, jeśli chcesz wyświetlać wyniki z 0 na początku to po prostu napisz odpowiednią funkcję
-------------------- Pomoglem? Daj pomogl!
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 04:48 |