![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Nieautoryzowani Postów: 34 Pomógł: 1 Dołączył: 22.06.2009 Skąd: Koszalin/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam następujący problem. Jest sobie strona jakiegoś produktu. Na górze jest jego opis a na dole zakładki (komentarze, zamienniki itp). Zakładki nie są zmieniane metodą hide/show tylko przeładowywana jest cała strona. Problem jest taki, że jak zjadę trochę w dół i chcę przełączyć się na drugą zakładkę, to strona jest przeładowywana i wraca na samą górę. Czy zna ktoś jakiś mechanizm/wtyczkę/cokolwiek, który pozwoli po .ready() przeskoczyć do żądanej wysokości strony? Jak to realizować?
Od razu podpowiem, że nie chodzi mi o plugin jQuery.scrollTo a bardziej o mechanizm, jak przekazać informację o bieżącym przesunięciu strony przed przeładowaniem. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Może chodzi Ci o kotwicę zwykłą?
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Nieautoryzowani Postów: 34 Pomógł: 1 Dołączył: 22.06.2009 Skąd: Koszalin/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie.
Temat jest taki: Użytkownik wchodzi na stronę, przewija ją trochę w dół, powiedzmy o 400px. Później klika na inną zakładkę (będąc w tym samym produkcie). Po bożemu zmiana zakładek działałaby tak, że pole zakładki zostaje wyczyszczone, ajaxem załadowałyby się dane i wpisały w pole. Zrobione jest natomiast tak, że strona się przeładowuje. Po przeładowaniu użytkownik znów wraca na samą górę, a chciałbym, aby automatycznie przeskoczył na wysokość na której się znajdował, czyli do 400px. Gdzieś musiałbym zapisać jak bardzo przesunięta w dół jest strona, aby móc przeskoczyć do tego miejsca po przeładowaniu strony. Chodzi mi o coś na wzór $_SESSION dla javascript. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Ale z tego co kojarzę, można zrobić odnośnik do kotwicy i to działa...
Link w stylu powinien działać -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Już napisałem, że nie chcę przechodzić do kotwicy, tylko dokładnie do przesunięcia w którym był użytkownik przed przeładowaniem strony.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to w momencie, gdy użytkownik klika w link, zapisujesz do ciastka/sesji o ile strona jest przesunięta, a po załadowaniu strony sprawdzasz czy jest w ciastku/sesji taka wartość - jeśli jest to przesuwasz stronę do niej i ją usuwasz, jeśli nie ma to nic nie robisz
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat tylko dokładnie do przesunięcia w którym był użytkownik przed przeładowaniem strony. Ja to widzę tak - korzystasz z sessionStorage i jakiejś funkcji odpalanej co kilkaset ms i sprawdzasz offset. Albo jeszcze lepiej - przy zdarzeniu onscroll. Potem, przy onload ustawiasz offset przewinięcia. Prościej się nie da. [; -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Ja to widzę tak - korzystasz z sessionStorage i jakiejś funkcji odpalanej co kilkaset ms i sprawdzasz offset. Albo jeszcze lepiej - przy zdarzeniu onscroll. Potem, przy onload ustawiasz offset przewinięcia. Prościej się nie da. [; sessionStorage - dokładnie o to mi chodziło. Zaproponowane przez Ciebie rozwiązanie jak najbardziej mnie urządza:) Dziękuje za podpowiedź. Pozdrawiam:) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przy SessionStorage i LocalStorage trzeba jeszcze zwracać uwagę na kompatybilność przeglądarek. O ile dobrze kojarzę to DOM Storage jest wspierane w FF3.5+, Chrome4+, Safari4+, Opera10.5+, or IE8+
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 02:32 |