Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [php]Konfiguracja Fulltext? Jakie są opcje konfiguracji tego mechanizmu?
kukix

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.

Przygotowałem wysukiwarkę na bazie FULLTEXT.. problem w tym, że dziąła dosyć dziwnie.. mianowicie.. jeżeli wpiszę w wyszukiwarce "w100i" to pokazuje mi dwa wyniki.. a jak wpisze "w100" to nie zwraca mi żadnych wyników thumbsdownsmileyanim.gif

Czy można coś zrobić, żeby nie trzebab yło wpisywac całych wyrazów, ale żeby można było tez wycinki?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 8)
erix

Grupa: Moderatorzy

A wpisz
Kod
w100*
? wink.gif`

--------------------

ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW!
+Quote Post
kukix

-----

Cytat(erix @ 27.06.2011, 22:29:12 ) *
A wpisz
Kod
w100*
? wink.gif`

Ja o tym wiem, ale Ci co wyszukiwarką nie wiedzą.. kiedyś widziałem na tym forum na wyszukiwarce było coś takiego do zaznaczenia, żeby wyszukiwał tylko "całe wyrazy".. i to pole checkbox uruchamiało jakiś mechanizm w wyszukiwarce, ale nie wiem jaki..
+Quote Post
erix

No to wtedy wystarczy przeparsować każdy wyraz i dopisać tego wildcarda "wewnętrznie". [;

--------------------

ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW!
+Quote Post
by_ikar

-----

No a jak szukasz w bazie danych, np mysql, to też liczysz na to że użytkownik ci wklepie LIKE %something% ? czy sam opakowujesz "something" w proceny ?
+Quote Post
kukix

-----

Witam jeszcze raz.

Pozwolę sobie odgrzać ten temat.

Mam już zbudowaną wyszukiwarkę na podstawie mechanizmu FULL TEKST.

Problem w tym, że jak podaje "książka" to pokazuje mi odpowiednie wyniki, natomiast jak podam "książk" to nie pokazuje nic.

Próbowałem dodac na końcu gwiazdkę *, ale nie pomaga.. czy mam wyłączone wyrażenia regularne, czy czym to może być spowodowane?
+Quote Post
erix

Pokaż zapytanie, jakiego używasz.

--------------------

+Quote Post
kukix

-----

Cytat(erix @ 22.11.2011, 16:17:18 ) *
Pokaż zapytanie, jakiego używasz.

Witam. chciałem wrócić do tego tematu.

Przeszkadza mi strasznie to, że jak wpisze częśc wyrazu to nie wyszukuje mi tego co potrzebuje.

Nie jestem zadowolony z tego FULLTEXT'u .. nie można wpisac połowe wyszukiwanej frazy, ale idealnie całą.. tak samo widze, że działa na allegro.. często próbuje dokładać gwiazdki * ale to i tak raz pomaga raz nie..

U mnie jak dokładam na końcu gwiazdkę to też nie pomaga.. czy ten fulltext ma jakieś opcje konfiguracji ?

Moj zapytanie wygląda tak:

1. SELECT SQL_CALC_FOUND_ROWS *,
  2. MATCH(nazwa, opis_krotki, keywords, param_a, param_b, kod) AGAINST ('".mysql_escape_string($_GET['szukaj_fraza'])."') AS score
  3.  
  4. FROM art
  5.  
  6. WHERE
  7. ( (MATCH(nazwa, opis_krotki, keywords, param_a, param_b, kod) AGAINST ('".mysql_escape_string($_GET['szukaj_fraza'])."'))
  8. OR id LIKE '%".mysql_escape_string($_GET['szukaj_fraza'])."%' )
  9. AND zablokuj=0
  10.  
  11. ORDER BY score DESC
  12.  
  13. LIMIT 0 20;
+Quote Post
Niktoś

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Jeśli działa Ci tak jak na allegro to chyba dobrze działa.Chyba ,że także masz problemy z wyszukiwaniem produktów na tamtym portalu.Wątpię czy w MySQL'owym FULL TEXT SEARCH uda się takie coś uzyskać, na pewno w MSSQL dało by się, gdyż w samym wyszukiwaniu można ustawić stopień precyzji słowa wyszukiwanego a dodatkowo opierać sie o słownik Tazarusa gdzie można na przykład pomijać spójniki lub określić wyrazy bliskoznaczne dla wyszukiwanej frazy.FULL TEXT SEARCH w MySQL jest ubogi w porównaniu z MSSQL ,ale to tylko nowinka.
Użytkownik po prostu niech wpisuje poprawnie szukane frazy.

Ten post edytował Niktoś 1.03.2012, 19:42:38
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 19.08.2025 - 21:22