![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 27.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam banalny problem, którego nie potrafię rozwiązać od kilku dni, albo mam jakaś zaćmę bo wiem ze rozwiązanie powinno być proste a nie mogę na nie wpaść. Załóżmy ze mam jakaś tebele o nazwie 'testowa' wygląda ona tak: cat_id | item ========= 3 | 2 ----------------- 3 | 1 ----------------- 5 | 2 ----------------- 5 | 3 ----------------- 8 | 2 ----------------- 8 | 1 Wyszukiwarka ma znajdować id item'u który znajduje się tylko w kategoriach 3, 5 i 8. próbowałem trochę sposobów najbardziej rozsądne to:
zapytanie jest ok, bo zwraca to co bym chcial, ale jeśli damy:
To również otrzymamy wynik, tylko 2 rekordy. Najlepiej jakby wynikiem był 1 rekord z id item'u który występuje tylko w tych podanych kategoriach. Gdyby to zadziałało to by było super
ale niestety nie wiadomo czemu zwraca wynik 0 rekordów. Może ktoś mi podsunie inny pomysł lub rozwiązanie już? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 695 Pomógł: 65 Dołączył: 27.07.2009 Skąd: Y Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 27.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, ale pisałem o tym wyżej.
W twoim zapytaniu "kategorie" 1, 2, 3 wyświetlają znaleziony przedmiot, ale jak użyjemy tego samego zapytania z parametrami 1, 2 i np. 5 to nadal wyswietla wynik, a w tym przypadku jeśli nie ma produktu w takiej kategorii ma zwracać wynik 0. Nie wiem czy rozumiesz o co mi chodzi czy mam spróbować inaczej wytłumaczyć? nadal nie rozgryzłem tego. Może ktoś ma jeszcze jakiś inny pomysł? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 353 Pomógł: 50 Dołączył: 28.07.2005 Skąd: Łaziska Górne Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozumiem, że chcesz aby wyświetlało id które są we wszystkich wymienionych kategoriach?
Spróbuj: ta liczba na końcu to ilość kategorii, czyli jakbyś potrzebował itemy co są w 4 kategoriach na końcu dajesz 4 a nie 3. |
|
|
![]()
|
|
nie dokładnie o to mi chodziło,
ale bardzo pomogła mi twoja odpowiedź. Nie wpadłem jakoś na to żeby liczyć ilość wystąpień w tabeli i uwarunkować to. Jest to jeden ze sposobów rozwiązania i myślę że dotychczas najlepszy z moich wszystkich rozwiązań testowych. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 14:19 |