![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 24.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam problem z ułożeniem elementów na stronie. Chce zrobić płynny szablon.
Problem dotyczy elementów w ?pages?. Chciałbym, aby ?pages? miało wysokość do stopki, (która powinna być na samym dole) o raz by w ?pages? znajdowały się dwa divy o szerokości 50% względem ?pages? i o wysokości do końca ?pages?. Div ?pages? nie mogę usunąć, pozostałe warstwy muszą znajdować się w nim. Mam nadzieje, że wytłumaczyłem to w miarę zrozumiale?co robie źle? Ten post edytował Dominik137 26.06.2011, 14:49:44 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proponuje dla klasy "block" zrezygnować z ABSOLUTE a dać relative czy static i FLOAT na LEFT. Postawią się obok siebie z szerokością 50% "PAGES". Zaraz za nimi dałbym element typu
w celu skasowania FLOATów i zachowania odpowiedniej wysokości "pages" względem "block". Co do tego by "block" miało zawsze wysokość równą "pages" nie zależnie od ich zawartości to coś się robiło z MARGIN i z OVERFLOW ale nie pamiętam - zaraz poszukam ![]() EDIT: Znalazłem ![]() Tu masz przykład: i CSS:
to taki tam trick ![]() Ten post edytował Sephirus 28.06.2011, 19:54:17 -------------------- If you're good at something, never do it for free.
Potrzebujesz skryptu JS lub PHP - szukasz kogoś kto przetestuje twoją aplikację pod względem bezpieczeństwa? Szybko i solidnie? Napisz ;) Mój blog - Jak zwiększyć wydajność front-endu - O buforowaniu wyjścia w PHP słów kilka... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 24.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
niby wydawało się dobrze z tą wysokością ale na IE 8 "pages" wychodzi po za stopkę i stronę trzeba przewijać do dołu. W firefoxie i chrome po prostu "pages" ucina ale strona mieści się w rozdzielczości ekranu.
Co do "block", to divy faktycznie się ustawiły koło siebie na połowę "pages" ale przy zmianie rozdzielczości ekranu, prawy div ucieka pod lewego div'a |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm bo to nie jest takie proste - Sam tego nie pamiętam ale robiłem coś takiego a raczej pomagałem koderowi w firmie i to zrobiliśmy - pamiętam że do równych wyskości kolumn bezwarunkowo potrzebny był ten trick z margin/padding reszty musisz wyszukać niestety.
Co do tego że jeden bloczek najeżdża na drugi to musisz je jakoś ograniczyć w prosty sposób. Musisz ustalić minimalną możliwą szerokość strony jaka Cię zadowala. Oba bloki wrzucasz w diva któremu dajesz min-width na tą wartość. Następnie musisz ustalić min-width dla obu bloków i powinno śmigać ![]() -------------------- If you're good at something, never do it for free.
Potrzebujesz skryptu JS lub PHP - szukasz kogoś kto przetestuje twoją aplikację pod względem bezpieczeństwa? Szybko i solidnie? Napisz ;) Mój blog - Jak zwiększyć wydajność front-endu - O buforowaniu wyjścia w PHP słów kilka... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 22:59 |