![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 15.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie, zacznę od tego, że wygóglowałem już sprawę, ale nikt jeszcze chyba takiego problemu nie miał.
Mój problem przedstawia się następująco: Zrobiłem sobie skrypt który wyciąga zdjęcia zapisane w bazie danych(tak, tak, wiem, w bazie nie trzyma się zdjęć, ale moje są małe(128x128) i do tego będzie ich mało). Na localhoscie pięknie mi śmigał, teraz przenoszę się w sieć i pojawił się problem (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) . Skrypt pobiera z bazy treść obrazka, sprawdzałem to, pojawia się setki dziwnych znaków. Jednak gdy wpisze na początku skryptu, by treść wyświetliła się jako obrazek, otrzymuję pustą stronę. Czyżby mój serwer nie obsługiwał wyżej wymienionej funkcji? H4LP M3 PL0X @edit Jak by co to daje kod:
Ten post edytował Mapcio 25.06.2011, 20:10:03 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
masz włączone na serwerze wyświetlanie błędów (chyba nie...)... localhost masz na winzgrozie?? - może skrypt php otworzyłeś i zapisałeś w notatniku?? (problem z BOM którego nie widać) - przez co wysyłasz treść przed wysłaniem nagłówka...
a najlepiej doinstaluj sobie do mozilli live http hearers i podejżyj odpowiedź lub w dodatku firebug zakładka sieć.... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 15.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
masz włączone na serwerze wyświetlanie błędów (chyba nie...)... localhost masz na winzgrozie?? - może skrypt php otworzyłeś i zapisałeś w notatniku?? (problem z BOM którego nie widać) - przez co wysyłasz treść przed wysłaniem nagłówka... a najlepiej doinstaluj sobie do mozilli live http hearers i podejżyj odpowiedź lub w dodatku firebug zakładka sieć.... Nom, a co jest nie tak z notatnikiem (IMG:style_emoticons/default/ohmy.gif) ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
notatnik windowsowy zawsze na początku dodaje niewidoczne znaki nazywane BOM
jeśli chcesz korzystać z czegoś podobnego do notatnika ale lepszego to zainstaluj sobie notepad++ i zapisuj pliki w kodowaniu utf bez BOM swoją droga polecam IDE Netbeans - ale to kobyła... BOM to niewidoczne znaczki znajdujące się na poczatku pliku - windowsowe serwery go zazwyczaj lub zawsze pomijają - linuxowe wysyłają tą treść... po więcej w google hasło php bom ps taka mała uwaga - jesli już prubujesz pisać obiektow to zrezygnuj z globali - połowicznym rozwiązaniem są zmienne statyczne ale też raczej ich unikaj - jednak na początek lepiej satyczne niż globale... więc $config albo przekaż jako parametr konstruktora albo przypisz przed wywołaniem klasy do zmiennej statycznej... z kolei id które pobierasz w get przekaż jako parametr konstruktora a nie tak jak robisz... Ten post edytował zegarek84 25.06.2011, 21:00:29 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 677 Pomógł: 89 Dołączył: 31.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nom, a co jest nie tak z notatnikiem (IMG:style_emoticons/default/ohmy.gif) ? To, że później pojawiają się nowe wątki takie jak ten. Oraz to, że nie podświetla składni przez co pojawiają się inne wątki ("bo mi wyskakuje error taki i owaki"). Pisanie skryptów w "notatniku" wyszło już dawno z mody. |
|
|
![]()
|
|
To, że później pojawiają się nowe wątki takie jak ten. Oraz to, że nie podświetla składni przez co pojawiają się inne wątki ("bo mi wyskakuje error taki i owaki"). Pisanie skryptów w "notatniku" wyszło już dawno z mody. Nie spinaj się tak, poprawiałem w nim tylko trochę kod, nic poza tym. A o BOM wcześniej nic nie wiedziałem. @edit Pobrałem notepad++ i zmieniłem kodowanie na UTF-8(bez BOM). Nic to nie dało. @edit Ja pierrrrr... Nie zauważyłem kropki w pliku z configiem. Nie wyskoczył żaden błąd nią spowodowany, mój edytor Zend Studio jej nie podkreślił a sama była wręcz niewidoczna. Wiem, jestem idiotą. Dzięki za uświadomienie mi co to BOM (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował Mapcio 25.06.2011, 23:45:20 |
|
|
![]()
|
|
gdyż sama kropka, jakikolwiek tekst przed skryptem PHP oraz sam BOM nie są błędami - na serwerze włącz sobie raportowanie błędów a dowiesz się, że błąd spowodowała funkcja header("Content-type: image/jpg;"); - a dlaczego?? - gdyż już jakaś treść została wysłana a więc nie możesz ustawić nagłówków odpowiedzi...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 02:43 |