![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 242 Pomógł: 0 Dołączył: 7.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie. Napisałem sobie skrypt logowania. I po części działa. Mam dwie tabele:
administratorzy id | admin_login | admin_password | admin_name i adekwatnie tabela uzytkownicy id | user_login | user_password | user_name Loguje się jako administrator i działa, ale mam 2 problemy, które sprawiają mi trochę problemów. 1. Jak wyciągać dane z bazy. Mam komunikat, że jest zalogowany (pole login) np. admin, a jak wyciągnąć z bazy np. admin_name, próbowałem z <input type="hidden" /> ale chciałbym, aby takie info pochodziło z sesji. Chciałbym takie dane wyciągać z bazy aby np. móc potem je edytować. 2. Jak za pomocą jednego skryptu móc logować administratora i użytkownika. Mam taki skrypt i pisze mi, że mam błąd loginu, mimo iż wpisuję poprawne dane. Czy chodzi o przypisanie danych? Podaje mój kod:
3. Chodziłby mi też o logowanie z warunkami, np. nie zaloguje użytkownika jeżeli jest zablokowany. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeczytałem pierwsze zdanie, zobaczyłem dwie tabele i muszę stwierdzić że faktycznie masz problem. Trzymaj wszystkich w jednej tabeli, dodaj dodatkowe pole które połączysz z drugą tabelą (uprawnienia) gdzie będziesz mógł nadać rangi: użytkownik, moderator, administrator i odpowiednie uprawnienia choćby 1,2,3
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 242 Pomógł: 0 Dołączył: 7.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W sumie to chyba lepszy pomysł, ale tak szczerze nie chciałbym aby dane administratora myliły się z danymi użytkowników. I jak wtedy to połączyć (left join?). I pytanie zasadnicze: jak wtedy wyciągnąć dane zalogowanych użytkowników, poprzez sesję, przypisanie? Bo jak przez sesje robię
to nic mi skrypt nie wyświetla, a w bazie jest nazwa. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Temat: Jak poprawnie zada pytanie
Temat ten zawiera porady, jak dostosować swój skrypt by widzieć więcej błędów. Nie raz o to Cię prosiłem a Ty znowu nie zastosowałeś się do tego. Skąd wiem? Bo Twój skrypt generuje błędy, których ty nie widzisz. Zamykam. Gdy się zastosujesz i nadal będziesz miał problem - zapraszam na PW - temat otworzę. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 21:51 |