![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 0 Dołączył: 19.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam parę pytań odnośnie systemu logowania: 1. Jeśli ktoś nie zaznacza opcji loguj automatycznie to nie ma problemu, jadę na zwykłej sesji ( dobrze myślę?) 2. I jeśli ktoś zaznacza autologowanie to jak mam to organizować? a) myślę o cookies, ale jak ktoś ma wyłączoną obsługę to jak go autologować? ![]() 3. Jak ktoś jest autologowany, ale po jakimś czasie kliknie wyloguj, to czy mam zaimplementować to tak, że: sprawdzam czy są cookie dotyczące autologwania, a następnie (jeśli są) to usuwam je(czy jakoś unieważniam) <- dobrze myślę? 4. Czytałem już o tym w książce, ale może istnieje jeszcze jakiś dobry opis systemu logowania w internecie? Ten post edytował tukan 23.06.2011, 20:32:43 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 778 Pomógł: 84 Dołączył: 29.07.2010 Skąd: Gliwice / Pławniowice Mistrz niezmordowanej klawiatury. Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Jeśli życzy sobie zapamiętać logowanie, to tworzysz w bazie danych token (losowe cyferki itp.) wraz z nazwą użytkownika i ustalasz
cookie przez setcookie(); o jakiejkolwiek nazwie i wartosci token Przy automatycznym logowaniu sprawdzasz, czy istnieje taki token w bazie i na tej podstawie logujesz (obok tokenu nazwa uzytkownika) token | nazwa_uzytkownika -------------------- LS Easter egg < |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 0 Dołączył: 19.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
proszę, rozwiń swojego posta, bo nie bardzo rozumiem
Wciąż czekam na odpowiedzi na moje pytania pozdrawiam tukan |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
user zaznacza checkboxa "zapamiętaj mnie"
checkbox ma name="remember" w skrypcie php robisz:
Jak ma wyglądać tabela pewnie sobie poradzisz jeśli user jest niezalogowany (brak sesji), to musisz sprawdzić, czy dany user nie zaarzyczył sobie żeby go zalogować. musisz odczytać cookie. wykonać zapytanie
jeśli num_rows==1 to logujesz go ![]() Ten post edytował peter13135 23.06.2011, 21:25:43 -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
peter13135, wielkie dzięki teraz już lepiej kapuję, ale zadam jeszcze pytanie:
Klient loguje się z zaznaczonym autologowaniem, potem wyłącza przeglądarkę i znowu wchodzi na moją stronę, co skrypt wtedy robi? Użytkownik może wejść np. na index.php, a może wejść też na strona.php <- i to oznacza, że na każdej podstronie będziemy sprawdzać czy chce być autologowanym? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czy user jest zalogowany, powie Ci sesja
robisz sobie 3 linijki
jeśli cała strona ma być dostępna tylko po zalogowaniu to możesz zrobić sobie jeden plik który to bedzie sprawdzał i inkludować go do każdej podstrony -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
No to wiem, że tak sprawdzam czy jest sesja, ale z tego co wiem, to po wyłączeniu przeglądarki zmienne sesyjne są usuwane.
Więc, jeżeli user wyłącza przeglądarkę, a chce być autologowany, to jak wtedy to sprawdzam, przecież zmienne sesyjne chyba nie istnieją. Ten post edytował tukan 24.06.2011, 09:13:38 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 00:06 |