![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Pomurnik- |
![]()
|
Goście ![]() |
Mam linki w formacie:
Niestety w bazie czasami mam kilka takich samych artykułów różniących się tylko id (1234). Chciałbym się ich pozbyć na zasadzie takiej, że jeśli link różni się od innego tylko id, np:
czyli nazwa artykułu jest taka sama, tylko id inne to wyświetlany jest tylko jeden link zamiast wszystkich. Linki pobieram za bazy i wyświetlam w taki sposób: $sql = "SELECT link (...) "; $result1231 = mysql_query($sql); while($row121 = mysql_fetch_array($result1231)) { $row = $row121['link']; echo '<a class="link" href="artykuły-medycyna-'.$row121['id'].'-'.$row.'" title="'.$row121['tytul'].'">'.$tytul2.'</a> <br />'; } Reasumując, jak spowodować, żeby w zmiennej $row = $row121['link']; nie pojawiały się duplikaty linków, różniące się wyłącznie id ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 92 Dołączył: 6.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
--Gizmo-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Nie może być DISTINCT, bo link jest składany po pobraniu danych z bazy więc trzeba to zrobić w php.
Trzeba by jakoś za pomocą preg_match sprawdzać czy linki różnią się tylko id, ale jak to zrobić w tej sytuacji ? |
|
|
--Gizmo-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Sory, ale troszkę, źle wytłumaczyłem jaki efekt chcę uzyskać.
To nie w/w zmienna pobierana bezpośrednio z bazy ma być unikalna, tylko link tworzony na jej podstawie, a konkretnie część href: href="artykuły-medycyna-'.$row121['id'].'-'.$row.'" Trzaba to zwinąć do zmiennej: href="$href" a $href="artykuły-medycyna-'.$row121['id'].'-'.$row.'" Jak spowodować, żeby $href się nie powtarzała (czyli różniła tylko id) ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 319 Pomógł: 118 Dołączył: 26.11.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz złożyć go w locie za pomocą zapytania, ewentualnie zrobić tak, że kiedy w pętli generujesz każdy link, wrzucasz go do tablicy i za każdym razem sprawdzasz, czy w tej tablicy "już" taki istnieje. Wtedy usuwasz
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.09.2025 - 17:47 |