![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 0 Dołączył: 18.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam szanowne grono,
mam serwer na centosie5,5 64bit Mam zainstalowaną bazę MySQL 5.5 bazy są w InnoDB, bazy zapisują sie do pliku InnoDB i wszystko pięknie, działają śmigają aż miło. Problem pojawia się jak chce wyczyścić jakąś bazę, tabele usunąć dane. Niby usuwają sie bo już ich nie widać w tabeli, ale plik ibdata1 w katalogu z bazami nie zmniejsza się.... Dane dalej tam siedzą zapychając dysk... Miał ktoś podobny problem? Jeżeli tak to co najeży zrobić? Czytałem ze trzeb konwertować na MyISAM tabele usunąć plik ibdata1 i znowu konwertować na InnoDB.. Na dłuższą nie to niewykonalne z wiadomych przyczyn... Z góry dziękuje za pomoc, borykam się z tym problemem już długo.. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Spróbuj pustego altera
Druga opcja to
Powód edycji: [wookieb]:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Teoretycznie powinno pomóc polecenie:
Niestety przy standardowych ustawieniach mySQL-a polecenie to nie zwolni przestrzeni na dysku, ponieważ dane przechowywane są w jednej, systemowej przestrzeni tabel (tłumaczenie z tablespace). Ta raz użyta zostaje wciąż zarezerwowana na nowe dane, mimo usunięcia danych zbędnych, już niewykorzystywanych. Trzeba zatem: 1. zrobić backup bazy danych, 2. usunąć bazy danych (DROP), a jeśli na dysku zostaną pliki to należy je usunąć fizycznie, 3. wyłączyć i skonfigurować mySQL-a - w sekcji mysqld pliku konfiguracyjnego dopisać innodb_file_per_table, po czym ponownie włączyć mySQL-a, 4. przywrócić bazy danych z backup-a. Od teraz dane dla każdej tabeli przechowywane są w osobnych plikach, a zastosowanie wspomnianego wyżej polecenia odnosi oczekiwany rezultat. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 13:37 |