![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 141 Pomógł: 0 Dołączył: 24.07.2003 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
W ubiegłą niedzielę skradziono mi portfel z:
- dowód osobisty - prawo jazdy - papiery do samochodu (dowód rej. i ubezpieczenie) - karta kredytowa wypukła - karta płatnicza - wizytówki - paragony za rożne płatności - pomijam kwestię gotówki W ciągu ok. 1,5 h od zdarzenia, zgłosiłem się na policję. Zgłosiłem im wszystkie zaginione dokumenty i resztę zawartości portfela. Dostałem papierowe zaświadczenie. Następnie zablokowałem obie karty. Teraz chyba najważniejsze: Zgłosiłem telefonicznie (była niedziele) w jednym z banków internetowych kradzież moich dokumentów (dowód osobisty i prawo jazdy). Ta czynność odnosi się do ogólno bankowego systemu: DOKUMENTY ZASTRZEŻONE http://www.dokumentyzastrzezone.pl/. Następnego dnia zweryfikowałem tą blokadę w innym banku - działa. Moje obawy: Jeżeli ktoś posiada 2 moje dokumenty tożsamości to może wziąć kredyt lub zrobić zakupy na moją osobę. O ile jestem "zabezpieczony" w przypadku dużych sieci handlowych/banków/operatorów komórkowych/czasami też notariusze korzystają z tego systemu, o tyle obawiam się o mniejsze sklepy, które nie koniecznie muszą mieć dostęp/mieć chęć korzystania z takiego systemu. 1. Czy ktoś z Was zna się lepiej w kwestii kradzieży tożsamości i może mi polecić jakieś dodatkowe czynności ? 2. Czy powyższe działania, które wykonałem są wystarczające ? Pozdrawiam, zrujnowany czezz :/ |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 483 Pomógł: 50 Dołączył: 15.03.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Miałem identyczną sytuację.
Z tego co mi wtedy powiedzano jestes bezpieczny , zachowaj zaświadczenie z policji ze zgłosiłeś - dzięki temu z tego co wiem, możesz czuć się bezpiczenie. -------------------- Daiquiri: T1 = (dx/dt * s)^hpsi
Daiquiri: gdzie T1 - Twój czas przybycia na miejsce, dx/dt - prędkość, s droga Daiquiri: brb trzeba by to poprawić T1 - Czas jaki Ci to zajmie Daiquiri: Zatem T - czas dotarcia p T1 + T2 gdzie T2 = aktualny czas === po prostu kocham ją :D haha |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 141 Pomógł: 0 Dołączył: 24.07.2003 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Uff... dobrze to słyszeć
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 749 Pomógł: 37 Dołączył: 3.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W przypadku gdy ktoś coś "nabroi" na Twoje konto, posługując się zaświadczeniem z policji udowadniasz, że to nie byłeś Ty. A przykładowy bank, który niepoprawnie zweryfikował czy osoba, która posługuje się Twoim dokumentem jest rzeczywiście Tobą ma problem.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 1 512 Pomógł: 2 Dołączył: 22.04.2002 Skąd: Koszalin ![]() |
1. Temat nie zgodny ze stanem faktyczny. NIe ukradziono CI tożsamości - nie siej paniki :-)
Jak już to ją zgubiłeś. Tytuł brzmi jak SMS - WŁAŚNIE WYGRYWASZ 100.000 PLN ;-) proponuję go zmienić na: Zgubiłem/skradziono mi dokumenty jak mogę się obronić przed wykorzystaniem ich. Od starania się o kredyt na Twoje dokumenty po kradzież tożsamości jest daleeeeka droga. -------------------- brak sygnaturki rowniez jest sygnaturką
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 15:03 |