![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 158 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam potrzebuje zrobić w formularzu mini kalkulator do podliczania kwoty całkowitej.
Chciałbym to zrobić w jednym inpucie czyli wpisujemy np. 45+50+60 i po enterze lub kliknięciu poza pole w samym polu zamiast działania widzimy wynik. Nie potrzeba mi wszystkich operacji matematycznych w zasadzie najważniejszy jest + |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Fachowo, to byś musiał poznać ONP - Odwrotna Notacja Polska.
Nie fachowo: użyj eval(). -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najłatwiej(nie mówię, że najlepiej) skorzystać z eval . Dołącz do tego obsługę zdarzeń( onchange ) i w zasadzie po kalkulatorze
![]() Poducz się i spróbuj zrobić to sam, ew. poszukaj w necie gotowca(na pewno są), a jeżeli nadal nic Ci nie będzie wychodzić - zgłoś się do nas jeszcze raz, prezentując przy okazji swój dotychczasowy kod. Z pewnością damy Ci dodatkowe wskazówki. Powodzenia @up: jeśli w przyszłości nie będzie chciał rozbudowywać kalkulatora i będzie tylko dodawanie, myślę, że lepszym wyjściem będzie spit + parseInt +pętla, niż "bawienie się" w stosy ![]() Ten post edytował kamil4u 20.06.2011, 12:22:22 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 158 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na pewno nie będę chciał rozbudować dlatego że potrzebuje tego do sumowania ceny części w zamówieniu i wyświetleniu całej kwoty.
Jeśli komuś się przyda oto co udało mi się zrobić: Problem jednak występuje wtedy, gdy zamiast . do oddzielenia dziesiętnych ktoś użyje przecinka, wtedy odcina człon przed przecinkiem. Macie jakiś pomysł jak temu zaradzić? Ten post edytował Wilu88 20.06.2011, 12:59:49 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zastosuj funkcję replace - zamiany "," na ".".
http://www.w3schools.com/jsref/jsref_replace.asp -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dzięki wam wielkie
Działająca wersja jakby ktoś potrzebował: |
|
|
![]()
|
|
Nie chcę mi się sprawdzać, ale z tego co pamiętam to ten Twój kod źle działa
![]() Kod pole = pole.replace(",","."); Powyższy kod zamieni tylko pierwszy ",", aby zamieniał wszystkie należy skorzystać z flagi "g". Na stronie, którą Ci podałem masz odpowiedni przykład. Oczywiście tak dawno nie korzystałem z replace, że mogę się mylić ![]() --edit-- Dobra, sprawdziłem ![]() Kod replace(/,/g,'.');
Ten post edytował kamil4u 20.06.2011, 14:42:20 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.06.2025 - 20:07 |