![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 2 Dołączył: 19.04.2007 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam uploader do plików, gdzie chcę zmienić nazwę pliku, tak aby cały czas na serwerze był 1 plik i się nadpisywał, ale nową nazwę dopisuje mi do istniejącej nazwy tworząc "staranazwa.xlsnowanazwa.xls". W zasadzie jeszcze chciałem zrobić tak aby nie ruszało rozszerzenia, bo są przecież też pliki *.xlsx, ale jak zmieni mu do *.xls to przy próbie otwarcia będzie tylko komunikat o innym rozszerzeniu, a plik i tak się uruchomi. No chyba, że da się łatwo odczytać rozszerzenie i zapisać to samo ponownie.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 006 Pomógł: 111 Dołączył: 23.07.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozszerzenie -> patrz linijka 17 -> $new_roz = 'xls';
Nazwa pliku -> patrz linijka 16 -> $new_name = 'plik'; Do zmiany nazwy użyj funkcji rename: http://php.net/manual/en/function.rename.php -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 2 Dołączył: 19.04.2007 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm kurczę nie wiem w które miejsce to dokładnie wstawić bo tam gdzie nie wstawie to wyskakuje mi błąd
"Warning: rename(C:/!WWW/WebServ/temp/file-uploads\phpACA.tmp,Obrazy-Rumin) [function.rename]: No such file or directory in C:\!WWW\WebServ\httpd-users\Obrazy Rumin\admin\simple_upload\simple_upload.php" jak wstawiam tak kod to on najpierw powinien zuploadować, a dopwiero później zmienić, dobrze myślę?
$new_name = nazwa_pliku // oczywiście bez rozszeżenia, bo to zmieni samą nazwę tak? IceManSpy tak wiem, wstawiałem je tam właśnie po swojemu, bo myślałem, że takie coś załatwi sprawę ![]() #################### edytowano 24.06.2011 ####################### No i działa, dla potomnych jak by chcieli sobie coś podobnego zrobić... zmienić: $file_url = $upload_url.$file_name; na $file_url = $upload_url.$new_name; i $new_name = 'nazwa.xls'; i kod poniżej. Sprawdza , czy jest plik nazwa.xls jeśli jest to go kasuje, a następnie uploaduje nowy zmieniając jego nazwę z dowolnej na tą podaną w zmiennej $new_name
---- edytowano 28.06.2011 hmm jest jakiś problem, bo nie chce wszystkich plików uploadować... mam limit $file_size > 7000000 który powiększylem nawet do 100000000 i nie chce mi wrzucić pliku ok 5 mb. Z resztą przy podawaniu różnych plików różne komunikaty mi wyrzuca. Np. mały plik *.rar wrzuca i zmienia nazwę bez żadnego monitu, wielki powyżej 10 mb z monitem "Okreslono niewlasciwy plik, badz plik nie zostal jeszcze wybrany", a np plik *.xls ok 5 mb z rownież nie uploaduje jak dużego raru jednak z monitem "Warning: rename(upload_files/24062011.xls,upload_files/Obrazy-Rumin.xls) [function.rename]: No such file or directory in C:\!WWW\WebServ\httpd-users\Obrazy Rumin\admin\simple_upload.php on line 69" Od czego zależy różny komunikat? Od wielkości pliku chyba nie, bo rar i xls mają po około 5 mb, rodzaj pliku hmm nie sądzę bo wrzuca wszystko jeśli nie przekraczało mi 1.38 mb (+- jakaś wartość bo następną próbowalem 2.34 i już nie poszło)
linijka 69 ta z błędu powyżej to $result = rename($upload_dir.$file_name, $upload_dir.$new_name); Ten post edytował adek- 28.06.2011, 22:57:58 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 22:51 |