|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 79 Dołączył: 16.01.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Cześć,
To raczej takie bardzo podstawowe pytanie:) Mam więc na stronce powiedzmy dwa rodzaje buttonów, niebieski i zielony, które chcę wystylizować. Kod html wygląda tak: No i css wyglądałby tak:
Jak widać, użyłem klasy o tej samej nazwie 'tytul' chociaż w różnych kontekstach i teraz pytanie: czy to jest dozwolone i zgodne ze standardami? |
|
|
|
![]() |
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%)
|
czy to jest dozwolone i zgodne ze standardami? Jak najbardziej, bo czemu by nie? -------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 79 Dołączył: 16.01.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
O, dzięki za tak szybką odpowiedź
No nie byłem pewien i dlatego z reguły robiłem raczej osobny styl: .przycisk_niebieski_tytul No to fajnie, że można inaczej, dzięki raz jeszcze! |
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%)
|
Spoko. Mozna jak najbardziej ale tylko przy uzyciu klasy, bo id to juz powtorzyc sie nie powinno.
-------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 589 Pomógł: 91 Dołączył: 22.05.2008 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%)
|
Generalnie ja osobiście wykorzystuję kilka klas opisujących stan elementu (który jest zmieniany w js) tak abym wiedział o co chodzi.
Np. takimi klasami są .disabled - kiedy przycisk, klocek, menu (obojętnie co) jest zablokowane - najczęściej nadaje wtedy wyszarzone tło, brak cursor: pointer etc. .selected - aktualnie wybrane, np. kiedy mam menu z ul i jedno li może być zaznaczone, po kliknięciu nadaje mu klasę .selected i wtedy daję obramowanie albo zielone tło etc. -------------------- Moja gra - scraby.io
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 20.08.2025 - 02:07 |