![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 16.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Chciałbym zapytać doświadczonych programistów jak dalej uczyć się php, podstawy php i mysql znam , pisalem rozne rzeczy. Ale chcialbym sie nauczyc bardziej zaawansowanych , cos pod tworzenie kontrolerow do strony , cms itp . Sa jakies zrodla do tego ? Pozdrawiam i dziękuje ze odpowiedz |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 455 Pomógł: 49 Dołączył: 12.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
OOP a potem Framework?
Były tysiące tematów. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Tematy "Co dalej?" pojawiają się co jakiś czas na forum i myślę, że dość dużo już tam napisano. Większość da się jednak streścić do: "Skoro powiedziałeś A, to powiedz B", czyli skoro znasz już podstawy, to poszerzaj je o nowsze i bardziej zaawansowane rzeczy, dodawaj do kręgu zainteresowań inne techniki na nich bazujące lub zacznij poznawać także inne języki z tego kręgu. Przykład? Znasz te podstawy? To może czas rozszerzyć wiedzę o inżynierię oprogramowania, dorzucenie JavaScript, obiektówkę?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 28 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Chciałbym zapytać doświadczonych programistów jak dalej uczyć się php, podstawy php i mysql znam , pisalem rozne rzeczy. Ale chcialbym sie nauczyc bardziej zaawansowanych , cos pod tworzenie kontrolerow do strony , cms itp . Sa jakies zrodla do tego ? Pozdrawiam i dziękuje ze odpowiedz Z całym szacunkiem, ale najpierw mógłbyś się nauczyć ortografii, stylistyki i interpunkcji języka polskiego, a potem brać się zaawansowane programowanie. Jeśli masz trochę oleju w głowie, to poradzisz sobie bez rozwijania tego wątku, bo takich tematów, jak ten widziałem co najmniej kilka na tym forum. Nazwa wątku chyba nawet była niemalże identyczna. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 248 Pomógł: 55 Dołączył: 1.06.2010 Skąd: mam to wiedzieć? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Daj kilka swoich skryptów do działu oceny - zobaczysz, że podstaw jeszcze nie znasz... Albo w którym kierunku powinieneś się rozwijać.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 29 Dołączył: 3.04.2010 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Co dalej? Polecam ćwiczenia na wąską talię:
Cytat Stań w rozkroku, ugnij nogi w kolanach, zegnij ręce w łokciach,
wykonaj skręt tułowia ciągnąc prawy łokieć w kierunku lewego kolana, a następnie lewy łokieć w kierunku prawego. Nie odrywaj stóp od ziemi. Powtórz po 20 razy w każdą stronę. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 92 Dołączył: 6.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@up, rozwaliłeś mnie (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) (IMG:style_emoticons/default/guitar.gif)
Tak wracaając, czy my nie przerabiamy znowu tego samego? Jeśli chcesz coś więcej, zainteresuj się: SOAP Frameworki JS AJAX jakiś framework JS bezpieczeństwo skryptow ORM Ogólnie obiektówka nowości w php 5.3 - namespace'y, lambda expressions |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 16.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki odpowiedz
Mam jeszcze pytanie , czy dobrze jest znajac podstawy php i troche obiektowki przejsc na Frameworki ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 248 Pomógł: 55 Dołączył: 1.06.2010 Skąd: mam to wiedzieć? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z własnej autopsji: IMO lepiej poucz się OOP (strukturalne PHP w małym paluszku, obiektówka bardzo dobrze - tak żebyś "ot tak" umiał pisać swoje klasy, interfejsy etc.), poznaj wzorce, a dopiero wtedy zabierz się za fw.
|
|
|
![]()
|
|
To jak poznac MVC ? W sieci jest bardzo malo informacji na ten temat
|
|
|
![]()
|
|
To jak poznac MVC ? W sieci jest bardzo malo informacji na ten temat MAŁO o MVC? Człowieku nie bluźnij! Jest aż za DUŻO! Przez co jest ciężko to ogarnąć. Np. tu: Zyx świetnie wyjaśnia MVC. Ten post edytował ixpack 21.06.2011, 17:34:48 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 00:10 |